Móda farmářských trhů dorazila i do Břeclavi

Prostranství před břeclavským kulturním domem teď bude až do září patřit každý druhý pátek farmářským trhům. Dnes se sjeli prodejci i jejich zákazníci do města na tuto akci vůbec poprvé.

„Farmářské trhy jsou určené především pro regionální zemědělce a menší výrobce,“ upřesnil tajemník břeclavské radnice Zdeněk Opálka, „svou produkci budou moci nabízet jednou za čtrnáct dnů v pátek vždy od 9 do 16 hodin.“

Lidé prý najdou na trzích hlavně ovoce, zeleninu, sýry, maso, uzeniny, vejce anebo koření. Kvůli roční době ale zatím na trzích příliš ovoce a zeleniny nebylo, pole a sady teprve rodit začnou. Už za dva týdny by ale měla být podle radnice nabídka trhovců pestřejší.

„Zelenina by tady být mohla, jsem ale spokojená,“ pochvalovala si jedna z nakupujících, „dřív tady takové trhy bývaly a je dobře, že se obnovují.“

Od 20. května 2011 má své farmářské trhy také Břeclav

Ani v ostatní pátky ale prostor před Kulturním domem Delta neosiří. Konat se budou takzvané Břeclavské trhy, které nabídnou kromě potravin i další sortiment, jako jsou například řemeslné výrobky.

„Termíny Farmářských trhů v letošním roce jsou 20.5., 3.6., 17.6., 1.7., 15.7., 29.7., 12.8., 28.8. a 9.9., termíny Břeclavských trhů budou ve dnech 27.5., 10.6., 24.6., 8.7., 22.7., 5.8., 19.8., 2.9. a 16.9.,“ vypočetl v tiskové zprávě tajemník Opálka.

První farmářské trhy v Břeclavi nabídly mimo jiné sýry
autor: hon
Spustit audio