Mladý valašský houslista tíhl k folkloru od malička. Dnes je Štěpán Blinka primášem VUS Ondráš

2. březen 2020

Jaroslav Kneisl představuje nového uměleckého vedoucího VUS Ondráš Štěpána Blinku.

Vojenský umělecký soubor Ondráš je jediným profesionálním souborem svého druhu v České republice a má své sídlo v Brně. Soubor má taneční i hudební složku. Orchestr tohoto folklórního tělesa má svého nového primáše, kterým se stal loni v listopadu Štěpán Blinka.

Mladý valašský houslista si budoval vztah k folkloru již od malička. Hudební základy získal v ZUŠ v Rožnově pod Radhoštěm, kde byl také od malička členem Valašského souboru písní a tanců Radhošť. Dále se věnoval hře na housle na brněnské konzervatoři.

V pořadu Na pěknú notečku nechyběly ani hudební ukázky, které si Štěpán Blinka vybral. Asi nebude překvapením, že celým pořadem zněly nahrávky právě orchestru VUS Ondráš.

Jaká byla Štěpánova cesta k folklóru? Před kterou budovou v Brně se v roce 2017 stal členem orchestru VUS Ondráš? A co s orchestrem v tomto roce plánují? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.