Místo hotelu lehátka na výstavišti. Kraj nemá dostatek peněz na ubytování Ukrajinců

Hasiči v asistenčním centru na brněnském výstavišti staví na ochozech jednoho z pavilonů přepážky. Prostor v kójích nově poslouží jako ubytování pro uprchlíky z Ukrajiny, kteří se ve stejné hale také registrují a vyřizují dokumenty. Původní plán ubytovávat je v hotelích a v penzionech ztroskotal na penězích. Podle kraje peníze od státu na proplácení pobytu v těchto zařízeních nestačí.

Asistenční centrum pomoci v Brně

Uprchlíci, kteří jsou ubytovaní v hotelích a penzionech už delší dobu tam prozatím zůstávají. V této chvíli platí informace z 10. března, že má hejtmanství peníze na to, aby tam mohli být nejdéle do středy. Pak je budou muset převézt sem nebo jinam – zkrátka někam, kde bude ubytování levnější. Na jednoho běžence dostává kraj od státu 180 korun na den. Jihomoravský hejtman Jan Grolich z KDU-ČSL nevyloučil, že téma výše příspěvku kraje s vláda ještě otevřou.

„Já tenhle přístup na jednu stranu chápu, ale my se mu musíme přizpůsobit. Nečekal jsem, že to bude takhle nastavené finančně, proto jsme tu pomoc rozjeli úplně jiným způsobem, ale nemůžeme ji financovat sami. Usilovali jsme o to, abychom co nejdříve jednali s vládou – to budeme ve středu 16. března, takže uvidíme, jak se ta situace do té doby vyvine,“ říká Grolich.

Do čtvrtečního večera ubytoval Jihomoravský kraj více než 2 200 lidí. Ti ještě mířili primárně do hotelů, penzionů nebo ubytoven.

Až se naplní kapacita v pavilonu brněnského výstaviště, tak přijdou na řadu tělocvičny. Jihomoravští hasiči jich mají po kraji vytipovaných asi 50. Každopádně obce s rozšířenou působností mají udělat průzkum a vybrat tělocvičny, které budou vyhovovat nejvíc. Hasiči je pak ve spolupráci s lidmi a jejich dary vybaví. Do budoucna bude potřeba zajistit úklid, provoz a tak podobně.

Hasiči vybavují prostory lehátky a spacáky. Zatím používají ty, které mají v rezervách. Lidé ale můžou nosit přímo na výstaviště další. Kraj je využije případně i v tělocvičnách, kde plánuje běžence ubytovávat v budoucnu.

autor: Alena Hesová
Spustit audio