Mikrovlnné mýty: znáte pravdu o mikrovlnkách?

1. únor 2017

Užitečný pomocník nebo nebezpečný přístroj ničící vitamíny? I když mikrovlnné trouby jsou součástí domácností přes sedmdesát let, stále okolo nich panují mýty a pověry.

První mikrovlnné trouby se začaly prodávat už v padesátých letech a v současnosti jsou nedílnou součástí kuchyňského vybavení v mnoha domovech. Někteří lidé k nim ale stále ještě nemají důvěru. Marcela Antošová se proto v poradně Apetýtu ptala na bezpečnost používání mikrovlnek.

Jejími hosty byly Milena Vespalcová a Eva Vítová z Ústavu chemie, potravin a biotechnologií Fakulty chemické Vysokého učení technického v Brně. A obě dvě správné používání mikrovlnné trouby jednoznačně doporučují.

„U lidí nejspíš budí obavy pojem záření, protože si nejspíš představí něco jako radioaktivní záření. Mikrovlnné záření je sice podobný typ záření, ale má úplně jiné vlastnosti. Zatím není důkaz o žádném škodlivém účinku mikrovlnného záření, účinek je pouze tepelný,“ ujistila posluchače Eva Vítová.

Obě dámy vysvětlily princip fungování mikrovlnné trouby, aby obavy rozptýlily. Mikrovlny totiž působí cíleně na molekuly vody obsažené v potravinách (nebo čemkoliv jiném, co do trouby vložíte). Tím, že se voda v potravině odpařuje, ohřívá vše okolo sebe.

„Pokud si někdo stěžuje na horší chuť potravin ohřívaných v mikrovlnce, nejspíš je to tím, že bylo jídlo ohřívané příliš dlouhou dobu nebo na příliš velký výkon. Potraviny jsou pak vysušené, což způsobuje horší chuť,“ doplnila Milena Vespalcová.

Mikrovlny dobře ohřívají i dezinfikují

Rozhodně není pravda, že by při ohřívání nebo jiné úpravě jídla v mikrovlnce mizely z jídla cenné živiny. Tedy rozhodně ne ve větší míře, než při jakémkoliv jiném způsobu ohřevu potravin.

„Pokud je potrava vystavená příliš vysoké teplotě, může se část vitamínů zničit, ale to se děje stejně při vaření zeleninového jídla na sporáku jako při ohřevu v mikrovlnné troubě příliš dlouhou dobu nebo příliš vysokým výkonem,“ upřesnila Vítová.

Samozřejmě jsou potraviny, které není dobré v mikrovlnce ohřívat – jsou to potraviny v uzavřených obalech nebo s pevnou skořápkou – tedy typicky vejce.

Zároveň odbornice upozornily na jednu velmi dobrou vlastnost mikrovlnné trouby: její m působením se totiž ničí mikroorganismy na předmětech nebo v jídle. „Mikroorganismy podobně jako lidské tělo mají buňky plné vody. Když se ta voda zahřeje, ty buňky prasknou a mikroorganismy zahynou,“ popsaly princip odbornice.

Proto je možné v mikrovlnce dezinfikovat například houbičku na nádobí nebo jiné předměty a je to také důvod, proč nikdy nesmí být v zapnuté mikrovlnce žádný živý tvor.

Odbornice v poradně také vysvětlily, že pokud zvolíme správný výkon a čas, je ohřívání jídla v mikrovlnce lepší než například na sporáku. „Díky ohřevu zevnitř se totiž prohřeje celý objem potraviny, zatímco při běžné úpravě se jídlo ohřívá zvenčí a uvnitř mohou zůstat nežádoucí mikroorganismy,“ upozornila Vespalcová.

Posluchače zajímal také účinek mikrovln v okolí trouby – zda například její používání není nebezpečné pro těhotné ženy. To odbornice jednoznačně odmítají – tedy v případě, že není mikrovlnka poškozená.

„Současné mikrovlnné trouby mají po celém obvodu ochrannou síť, která případné unikající mikrovlny zachytí,“ doplnily odbornice.

Celý rozhovor i s dotazy posluchačů si můžete poslechnout v úvodu článku.

autor: ska
Spustit audio