Mezi vinohrady v Kobylí na Břeclavsku vyroste nová bezbariérová vyhlídka

Nad obcí Kobylí na Břeclavsku by se do konce září měla tyčit nová rozhledna. Neobvyklá vyhlídka ve tvaru spirály bude stát mezi vinohrady, na její vrchol se dostanou i vozíčkáři. Jako jedna z mála v celé republice je totiž bezbariérová.

 „Specifikem stavby je to, že se nejedná o věž, ale je to nakloněná rovina neboli rampa, která poslouží dobře i vozíčkářům a také starším občanům. Nejde tedy o to, že máme vyjít na vrchol, ale cílem je samotná cesta, po které se dozvíme spoustu informací o Kobylí a okolí. V podlaze budou implementovány informační tabule, ale to ještě nebudeme předbíhat, protože to bude zpestřením pro turisty a překvapením, co tady vlastně mohou čekat,“ říká o projektu architekt Jakub Roleček.

Vyhlídka v Kobylí by měla být dokončena koncem září

Řemeslníci usazují v těchto dnech dřevěnou podlahu do kovové konstrukce. Modřínových hranolů o délce jeden a půl metru tady spotřebují pět set.

„Vyhlídka má v průměru dvacet čtyři metrů a nejvyšší bod bude ve výšce sedm a půl metru. Délka celé rampy je čedesát pět metrů,“ doplňuje číselné údaje další z architektů Jiří Vojtěšek.

Kam všude člověk z netradiční rozhledny dohlédne, vyjmenovává starosta Kobylí Pavel Kotík: „Chřiby, Ždánický les, uvidíme také jadernou elektrárnu Dukovany, Pálavské vrchy a dokonce i první vrcholky Alp v Rakousku.“

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio