Městům chybí strážníci, nepomáhá ani náborový příspěvek

16. listopad 2016

Městská policie má v některých městech potíže najít nové posily. Strážníky hledají například ve Znojmě.

Městská policie ve Znojmě hledá osm nových strážníků. Podobné problémy mají i jiná města, dlouhodobě s tím bojuje i městská policie v Brně.

Strážníkem městské policie může být člověk starší jednadvaceti let, s českým občanstvím a maturitou. Kromě věku a vzdělání musí uchazeč absolvovat také zdravotní prohlídku, psychotesty a testy fyzické zdatnosti. V nich musí zvládnout třeba plavání na čas, vytrvalostní běh na 12 minut, dvě minuty sed-lehů nebo kliky na výdrž.

A to je jeden z důvodů, proč je strážníků nedostatek. Řada lidí totiž nesplní buď psychologické nebo právě fyzické testy. Další problém je, že strážník městské policie nemá takové výhody, jako kdyby pracoval u Policie České republiky. Kritéria k přijetí na tato místa se přitom příliš neliší. Zkušenosti s tím mají právě třeba ve Znojmě.

„Strážník je v podstatě zaměstnanec města, proto se na něj nevztahují žádné výhody, jako mají třeba policisté, proto i někteří, kteří jsou zapracovaní u městské policie, tak potom odcházejí k Policii ČR,“ říká mluvčí radnice Zuzana Pastrňáková.

Posily hledají téměř ve všech městech. Brněnská městská policie nabízí dlouhodobě několik desítek míst, aktuálně je to asi padesát volných pozic. A to i přesto, že v Brně nabízejí také náborový příspěvek 30 tisíc korun. Výjimkou v našich regionech je Kroměříž, kde aktuálně městské polici nikdo nechybí.

Trochu jiný problém řeší ve Slavkově u Brna, kde mají plný stav, tři strážníky. Do budoucna by jich ale město potřebovalo víc. Peníze na ně teď nemají a podle starosty Michala Boudného z ČSSD proto hledají různá řešení.

„Město chce zavést úsekové měření na silnici I/50 a pokud tento radar do městské kasy přispěje, rádi bychom investovali do Městské policie v podobě navýšení strážníků. Rádi bychom zvýšili jejich počet na šest,“ vysvětluje starosta.

Spustit audio