Městských úlů přibývá, bzučí na střechách domů i v parku pod Špilberkem

25. červenec 2016

Včely se stále častěji zabydlují ve městech. Ode dneška bzučí pět včelstev v parku pod brněnským Špilberkem. Stěhování tisíců včel do nových úlů přihlížel i náš reportér Tomáš Kremr.

Za poslední dva roky vznikla v Brně tři nová místa se včelími úly. Podle včelařů je městský med mnohdy kvalitnější a chutnější než med z jiných míst.

Může za to rozmanitější skladba rostlin. Nejsou to jen řepková pole nebo akátové keře, ale různé rostliny v kvetoucích parcích. V Brně třeba v Lužánkách nebo pod Špilberkem.

Na dvou místech ve městě navíc stojí úly na střechách - na střeše hotelu a na střeše úřadu Jihomoravského kraje.

Včely v Brně na budově Jihomoravského kraje

„Na střechách se včelám daří lépe. Je to dáno i tím, že je nikdo neobtěžuje, nejsou tady myši, vosy tady létají poměrně málo, nejsou tu tedy predátoři a včely mají svůj klid,“ vysvětluje výhody střešního včelaření Augustin Uváčik, který dohlíží na úly na střeše úřadu.

Včely jsou podle něj také produktivnější. Na střeše krajského úřadu už za rok včelaři vytočili přes padesát kilo medu a čekají, že ho bude až dvakrát víc.

Podobnou produkci mají i tři včelstva umístěná na střeše hotelu v Husově ulici, kde med budou stáčet už druhým rokem.

„V hotelu máme spotřebu přibližně tři čtvrtě tuny ročně jak v teplé v kuchyni, tak i ve studené a v cukrárně. Naše výtěžnost je přibližně kolem sto dvaceti, sto čtyřiceti kilogramů,“ vysvětluje obchodní ředitel hotelu Michal Řičánek.

Včely v Brně

Včely ve městech jejich obyvatele nijak neohrožují. Úly na střechách jsou navíc zcela mimo dosah běžného člověka.

Potíže by mohly nastat maximálně v parcích. Ale včely v pěti úlech, které v pondělí stěhoval včelař Pavel Streit, jsou ukryté u Střediska ekologické výchovy Hlídka a od cesty je dělí husté křoví. To zároveň působí jako bariéra – vylétávající včely bzučí až nad hlavami lidí. Pokud je lidé nebudou provokovat, nic jim nehrozí.

Včely v Brně

Úly v městském prostředí nejsou jen výsadou Brna, před měsícem stáčeli první městský med v Kyjově, u větších pražských hotelů začíná být výroba vlastního medu už samozřejmostí. Úly ale jsou například i na historické budově Rudolfina.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio