Města na jihu Moravy zaplatí víc za MHD. Kvůli vládou nařízeným slevám pro důchodce a studenty

27. červenec 2018 14:07

Některým městům v Jihomoravském kraji vzrostou od září náklady na provoz městské hromadné dopravy.

Brno, Blansko nebo třeba Znojmo upraví své ceníky tak, aby je sjednotily s novým krajským tarifem Integrovaného dopravního systému. Ten se od podzimu změní taky, kvůli vládou nařízeným slevám pro studenty a seniory.

Na novém tarifu, který se změní asi po pěti letech, pracují dopravní experti několik měsíců. Do konce srpna musí nový ceník odsouhlasit samosprávy a zanést do něj vlastní změny.

Přesná podoba nového krajského tarifu ještě známá není. Jízdné se ale zdražovat nemá. Státem nařízenou slevu 75 % dostanou od září studenti do 26 let a pak taky senioři nad 65 let.

Brno:

V Brně musí sjednotit věk pro poskytování slev. „Kraj děti má do 15 let, město Brno do 10 let. Samozřejmě tuto anomálii bychom chtěli sjednotit, to znamená přimkneme se ke kraji a umožníme slevu ve výši 75 % dětem do 15 let. Myslím, že na tom je široká politická shoda v rámci rady,“ uvedl Richard Mrázek z hnutí ANO

Podobná situace nastala i u seniorů. Brno poskytuje nižší slevy důchodcům do 70 let. Od září ale budou slevy nejspíš větší. „V tom plošném vnímání jsou vnímáni senioři od 65 let. My samozřejmě poskytujeme i dnes seniorům nějakou slevu, ale jinou než od 1. září. Tady probíhá diskuze a myslím si, že k politické shodě taky dojde, že bychom poskytli slevu seniorům od 65 let ve výši 75 %,“ říká Mrázek. Sleva se ale projeví ovšem jenom při nákupu předplatných jízdenek, tedy měsíční, čtvrtletní nebo roční. Přesně vyčíslené řešení město ještě nemá, radní by ho měli schvalovat za dva týdny.

Do ulic Brna se vrátí tramvaje s praporky

Historická tramvaj T2

Brněnský dopravní podnik obnoví desítky let zapomenutou tradici. Ve významné dny vyjedou do ulic moravské metropole znovu tramvaje vyzdobené praporky. Českému rozhlasu Brno to potvrdil ředitel podniku Miloš Havránek. „Stane se tak ještě letos,“ řekl.

Náměstek Mrázek počítá s tím, že město kvůli státem nařízeným slevám ročně doplatí dalších dvacet milionů korun. Ty jim ale stát neproplatí. Jak potvrdilo Ministerstvo dopravy, stát jízdné městské hromadné dopravy nereguluje.

Ministerstvo dopravy bude kompenzace za zavedení slev posílat přímo regionálním dopravcům na základě nově uzavřených smluv. Jihomoravský kraj zatím nemá vyčísleno, kolik to bude peněz. Resort dopravy odhaduje, že na slevy od září do konce tohoto roku poskytne necelé dvě miliardy korun. Na celý příští rok by to mělo být necelých 6 miliard korun.

Blansko:

V Blansku o změně městského tarifu rozhodli radní už tento týden. Děti od 6 do 15 let budou mít od září slevu na jízdném místo padesáti sedmdesát pět procent. A studenti do 26 let a senioři nad 65 let taky 75 %. Místostarosta Jiří Crha z ODS předpokládá, že do konce roku to město vyjde na 140 tisíc korun. Na celý rok na asi 310 tisíc korun. „Tu slevu svým způsobem zaplatí kraj. My platíme Jihomoravskému kraji za Integrovaný dopravní systém a o tuto částku bychom platili méně,“ říká Crha.

Znojmo:

Ve Znojmě odhadují na stejné období náklady 400 tisíc korun. „Změna spočívá v zavedení další slevy na jízdném pro studenty, a to ve výši 25 %, náklady související s touto slevou hradí Jihomoravský kraj. V současné době platí pro studenty 50 % sleva, kterou hradí město. Celková sleva na jízdném pro studenty tak bude ve výši 75%,“ doplnila Petra Maršounová z tiskové kanceláře Znojma. I tam počítají, že částku uhradí Jihomoravský kraj.

Podle náměstka hejtmana Romana Hanáka z ČSSD to ale ještě není jisté a bude teprve předmětem jednání. Sám upozorňuje, že doufá, že všechna města si nové podmínky schválí do konce srpna: „Pokud by se tak nestalo, tak vnímáme, že pro cestující by to bylo nečitelné a vznikl by jistý chaos. Takže doufám, že většina měst se k tomu postaví čelem a dají své vyjádření do konce srpna.“

Hodonín, Kyjov:

Problém by mohl nastat třeba v Hodoníně. Jak uvedl mluvčí města Josef Horníček: „Tu změnu tarifu by mělo schválit zastupitelstvo města, ale ta se většinou konají až po prázdninách, u nás je to konkrétně 4. září, dá se tedy předpokládat, že u nás začne změna tarifu platit až po tomto datu.“ V druhé půlce srpna se problémem bude zabývat i vedení Kyjova. Tamní radní teprve zvažují, jestli městský a krajský tarif sjednotí, anebo cenu jízdného v městské hromadné dopravě nechají stejnou.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související