V centru Brna jsou nové toalety zdarma, dotuje je radnice. Část restauratérů ale peníze za WC nechce

24. červenec 2018

V centru Brna funguje od tohoto týdne pět nových veřejných toalet zdarma.

Místo města je provozují restauratéři nebo kavárníci. Radnice Brna-středu jim ale na provoz přispívá.

Podnikatelé dostanou deset tisíc korun na rok, pokud si na dveře umístí samolepku s nápisem FREE WC. Do výzvy úřadu se ale přihlásili jen soukromníci z širšího centra města. Ti z historického jádra totiž tvrdí, že se jim dotace nevyplatí.

„Docela často nám sem chodí lidi, co tady zaparkují. Tak jsme si řekli, že se zkusíme do toho programu přihlásit, protože by nám to minimálně třeba proplatilo ty náklady na ty čisticí prostředky,“ říká majitelka kavárny v Jaselské ulici Veronika Kosíková.

Brno-střed se chce zbavit nesourodé reklamy, pomoci má nový manuál

Tři různé druhy reklamy na jediném průčelí domu.

V centru Brna by se neměla objevovat nesourodá nebo příliš křiklavá reklama na domech. Omezit takzvaný vizuální smog má pomoct nový manuál, který v pondělí schválili radní Brna-středu.

O příspěvek si požádala také majitelka kavárny na čtyřproudém Kolišti Adéla Blažková. A její podnik v kancelářské budově je specifický v tom, že záchody jsou přístupné z chodby, ještě před vstupem do kavárny.

„Každý druhý, který tu zaparkuje nebo jde kolem, tak ty toalety využije tak jako tak, stejně mi to nikdy nikdo neproplatil. Když ta možnost je, tak nějaký příspěvek mi může pomoci,“ říká Adéla Blažková.

Podniky dostaly letos od radnice pět tisíc korun na půl roku. Na příští rok to bude deset tisíc. Dotace podle Blažkové pokryje jen zlomek nákladů na údržbu toalet.

Restauratéři v samotném centru města výzvu radnice ignorovali. Příspěvek se jim podle jejich slov nevyplatí, namítal už dřív třeba podnikatel Pavel Podsedník.

„Je to hodně málo peněz. Ale i kdyby to bylo podstatně víc, tak bych to nepřijal, protože to ohrožuje samotnou existenci mé restaurace,“ tvrdí Podsedník.

Brno-střed podle jeho mluvčí Kateřiny Dobešové provozuje v centru šest veřejných záchodů. Za jejich údržbu ročně platí dva a půl milionu korun. Výzvu na rozšíření této sítě úřad kvůli nízkému zájmu na jaře prodlužoval a na podzim ji zřejmě zopakuje.

Pro podnikatele radní vyčlenili z rozpočtu městské části necelého půl milionu korun. Z celého balíku ale využijí jen zlomek, doplňuje mluvčí čtvrti Kateřina Dobešová.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související