Matka a autorka Zuzana Barilová: Dělám si legraci ze stereotypů, které jako rodiče používáme

28. únor 2022

Malá Ema, Anna a víly uličnice, to jsou názvy knih Zuzany Barilové, kterou můžete vídat i jako moderátorku předpovědí počasí na televizní obrazovce.

„V knížce si dělám legraci z rodičů a prarodičů. Velmi ráda glosuji příhody s dětmi. Myslím, že se to děje každé mámě, není to nic extra originálního. Ale málokdo se chce ztrapnit a udělat si ze sebe srandu. Když děti popatlaly koupelnu borůvkami, vysypaly mouku a přestřihly mi žaluzie, tak jsem chvíli zuřila, ale večer už jsem si říkala, že pro někoho jiného to může být vtipné,“ vypráví autorka.

V knížkách je jako rodič ale na straně dětí. Její druhá publikace s názvem Anna a víly uličnice ještě voní novotou, vyšla v letošním roce. „Všimla jsem si sama na sobě, že říkáme často dětem ‚proč zlobíš, proč jsi zase něco zapomněl, musíš se obléct‘ a tak dále. Děti neposlouchají, protože je to nebaví, proto jsem vymyslela koncept víl – že každá domácnost má svou vílu. A když dětem začnu vyprávět, tak rázem zapomenou na to, že chtěly zlobit. Vlastně si z těch sterotypů střílím. Jestli si toho rodiče všimnou, tak budu ráda,“ směje se Barilová.

Je pro maminku dvou dcer největší inspirací k psaní právě rodinný život? Dají se díky humoru zvládnout i náročné situace? Jaké další spisovatelské ambice v mladé ženě dřímají a kdo je první čtenář jejích příběhů? Poslechněte si záznam Apetýtu!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.