Malý princ ožívá v interaktivní výstavě Elišky Podzimkové v Moravském zemském muzeu. Nadchne malé i velké

16. listopad 2022 11:00

Únik do fantazijního světa Malého prince nabízí prostřednictvím interaktivní výstavy od tohoto týdne Moravské zemské muzeum v Brně. Legendární klasiku Antoina de Saint-Exupéryho po svém uchopila uznávaná multimediální umělkyně Eliška Podzimková. Její obrazy doslova ožívají pomocí rozšířené reality – rozpohybují se animací, expozicí zní hudba a valí se mlha. Putovní výstava je po třech letech od pražské premiéry k vidění v Dietrichštejnském paláci na Zelném trhu.

Na výstavě Malý princ Elišky Podzimkové

„Tady jsme v tom hlavním prostoru, kde je 17 ilustrací z knížky Malého prince,“ ukazuje Eliška Podzimková. Hlavní výstavní sál v přízemí barokního paláce přetvořila v intimní prostor s tlumeným osvětlením, kde mohou návštěvníci opustit každodenní realitu a na chvíli se vrátit do dětství.

„Zelňák ho sem plivne dovnitř a snad se tady trochu odpoutá od všech možných strastí a pohraje si, protože to je pro mě asi nejnosnější myšlenka toho příběhu – že hra není jenom pro děti, ale i pro dospělé. Proto si myslím, že i knížka i výstava by měla být otevřena všem generacím.“

Malý princ není jen knihou pro děti

Hru umožňuje třeba rozšířená realita. Do tabletů nebo telefonů si lidé mohou zdarma nainstalovat aplikaci, díky které se ve statických obrazech začne odehrávat příběh. Interaktivních prvků je ale mnohem víc.

„Je tady klasický áčkový stan, ve kterém bude projekce a namluvený kousek knížky, kam si můžete zalézt a zaposlouchat se. V okně máme naopak čtecí koutek, to je taková zašívárna,“ popisuje autorka.

Malý princ není jen knihou pro děti a tak přistupuje Eliška Podzimková i k této výstavě: „Snažím se to dávat do všech mých projektů, aby to nebylo jenom pro nějakou určitou skupinu lidí, ale pro ty, kdo se v tom chtějí nějakým způsobem zobrazit,“ doplňuje.

Expozici Malý princ doplňuje podobně kouzelně laděná výstava, sklářské výtvarnice Alice Dostálové – má název planetami Malého prince. „Když jsem četla knížku svým vnoučatům, tak vznikl nápad umístit do astrofotografií to téma Malého prince. Tak vznikly první čtyři vitríny a k tomu byly různé závěsné objekty, které symbolizují planety. Moje figurky doplňují objekty vytvořené sklárnou Jaroslava Svobody.“

Obě výstavy s tematikou Malého prince potrvají do 5. března.

Spustit audio

Související