Malý Mikulášek trpí dětskou obrnou. Na nohy by se mohl postavit díky speciálním ortézám a slivovici

13. prosinec 2022 15:45

Šestiletý Mikulášek Rak z Hlušovic je na vozíčku kvůli mozkové obrně. Postavit na nohy by se mohl díky speciálním ortézám. Pojišťovna mu je ale nezaplatí. Peníze se mu snaží sehnat Nadační fond Emil z Brna. A část potřebné sumy by chlapec mohl získat i díky slivovici. Jihomoravský kraj totiž daruje Mikuláškovi výtěžek dražby dvanácti výročních lahví tohoto moku. Aukce byla slavnostně zahájena u stánku nadačního fondu na Moravském náměstí v Brně.

Zatímco trojnásobná maminka Anna Raková z Hlušovic na Olomoucku vypráví o svém synovi Mikuláškovi, ten se na svém vozíku snaží popojet tak, aby viděl vyhlídkové kolo na Moravském náměstí. Má totiž slíbené, že tam s rodiči půjde a podívá se na centrum Brna shora.

Jeho maminka má jiné přání – aby k vyhlídkovému kolu mohl jednou přijít po svých. Potřebuje k tomu speciální ortézy, které pojišťovna neproplácí. „Postavily by ho na nožičky, skládají se ze dvou částí – spodní část přidržuje kotník a druhá část je po kolena bude připevněná tak, že v tom bude i stát.“

Ortézy stojí 150 tisíc korun. Mikuláškovi pomáhá částku sehnat Nadační fond Emil z Brna. Na ten se obrátil Jihomoravský kraj, když se rozhodl vydražit na dobročinné účely 12 lahví 12leté slivovice ze série těch, které pořídil na oslavy 1200 let od první písemné zmínky o Moravanech. Fond vybral právě Mikuláška.

Kromě dražby mu může kdokoli darovat peníze i jinak, říká ředitelka nadačního fondu Emil Kamila Zouharová: „Může přijít na náš adventní stánek na Moravském náměstí u Jošta. Koupí jakéhokoliv sortimentu přispěje Mikuláškovi na ortézy. Každý rok vybíráme jeden konkrétní příběh, na který směřujeme veškerou pozornost a finanční prostředky.“

Na lahve se slivovicí můžou zájemci přihazovat na webu. Každou z nich podepsala nějaká známá osobnost – třeba zpěvák Richard Krajčo nebo rychlobruslařka Martina Sáblíková. A na jednu z nich sám malý Mikulášek nakreslil obrázek. Dražba skončí v pondělí 19. prosince.

autor: Alena Hesová
Spustit audio

Související