Majitel pozemků za Lužánkami chce od města Brna devět domů v centru. Jinak se stadion stavět nezačne

Výměnu za devět domů v centru Brna požaduje majitel pozemků, které jsou potřebné pro výstavbu stadionů za Lužánkami.

Devět domů v historickém centru Brna požaduje soukromý majitel jako výměnu za pozemky potřebné pro stavbu nového fotbalového a hokejového stadionu za Lužánkami.

Podmínky přednesl městu přímo vlastník klíčových pozemků mezi Sportovní a Drobného ulicí. Směnou chce získat památkově chráněné budovy ve vlastnictví města, třeba v Masarykově ulici, na náměstí Svobody nebo v okolí Zelného trhu.

O směně domů za pozemky prozatím není rozhodnuto. Rada městské části Brno-střed včera těsně, tedy o jeden hlas, doporučila zastupitelstvu schválit prodej devíti nemovitostí.

Starosta Martin Land z hnutí Žít Brno, který hlasoval pro prodej, nejprve v úterý ráno uvedl, že zastupitelstvo bude o prodeji jednat ve středu. Po poledni ale upřesnil, že se nakonec vedení čtvrti rozhodlo svolat mimořádné zastupitelstvo na jiný termín, protože jde o obsáhlé téma a zastupitelé by neměli čas se s ním dostatečně seznámit. Zastupitelé totiž materiály dostali v pondělí večer.

O možném prodeji oficiálně nevěděli ani nájemníci devíti vyžádaných domů, se kterými redaktor Českého rozhlasu Brno mluvil. Některé už město navíc před lety odmítlo s jejich žádostmi o privatizaci s tím, že tyto domy prodávat nechce.

Zmatek vyvolal magistrát

Situaci se dnes pokoušel vysvětlit náměstek brněnského primátora Richard Mrázek z hnutí ANO. Omluvil se a řekl, že majetkový odbor magistrátu pochybil tím, že po radnici Brna-středu požadoval rozhodnutí o prodeji domů.

Ve skutečnosti magistrát podle Mrázka zajímal jen názor zastupitelů na to, jestli by s prodejem případně souhlasili. Vedení Brna se proto s městskou částí dohodlo, že počkají na nové stanovisko. Bude tedy muset znovu zasednout rada i zastupitelstvo.

Kauzu začala dnes kritizovat i opozice, třeba občanští a sociální demokraté. Podle nich je vše unáhlené a nepromyšlené.

Jakou hodnotu má devět žádaných domů? Město to zjišťuje

O devět domů v centru požádal přímo majitel pozemků za Lužánkami Libor Procházka. Na pozemcích leží například tenisové kurty, různé příjezdové cesty nebo podzemní garáže.

Podle dokumentu z majetkového odboru magistrátu, který má Český rozhlas k dispozici, mají hodnotu asi půl miliardy korun. Náměstek brněnského primátora Richard Mrázek z hnutí ANO nechtěl konkrétní částky říct, podle něj město s Liborem Procházkou stále jedná a o ceně ani dohodě ještě není rozhodnuto.

Vedení Brna si současně nechává zpracovat vlastní ocenění pozemků - a taky posudek na devět domů, o které má Libor Procházka zájem. Podle dřívějších odhadů mají tyto domy hodnotu od dvou set do čtyř stovek milionů korun. A městská část z pronájmů ročně získává asi dvacet milionů korun.

Bez dohody stadion nebude

Pokud by město se směnou nakonec nesouhlasilo, může to znamenat například odložení stavby fotbalového stadionu za Lužánkami, se kterou chtělo město začít už příští rok. Pozemky jsou totiž jádrem dlouhodobých sporů magistrátu a Libora Procházky.

Podnikatel nad městem vyhrál i soudní spor, Brno se s ním nakonec dohodlo na stažení žalob a zaplatilo mu 13 milionů korun jako vyrovnání, aby obě strany mohly jednat takzvaně u čistého stolu.

Náměstek primátora Richard Mrázek ovšem potvrdil, že pokud se obě strany nedohodnou, hrozí městu opět soudní spor. Pro představu - městu patří především podzemky pod torzem fotbalového a pod bývalým zimním stadionem a pak jen malá část cest. Zbytek patří firmám kolem Libora Procházky. Toho se zatím Českému rozhlasu nepodařilo zastihnout.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio