Lidé se teď více zajímají o to, zda lékaři nešidí

9. srpen 2011

Lidé se začínají stále více zajímat o to, zda lékaři a zdravotnická zařízení jednají poctivě a účtují zdravotním pojišťovnám jen to, co jim poskytli. Svědčí o tom vzrůstající počty klientů, kteří od zdravotních pojišťoven žádají výpis svého účtu.

Jihomoravská pobočka Všeobecné zdravotní pojišťovny za rok 2010 vyhověla žádosti dvou tisíc pět set pacientů o poskytnutí přehledu vykázané péče. Jen za prvních sedm měsíců letošního roku vyřizovala už dva tisíce sto žádostí. "V uplynulých letech byl zájem klientů vzrůstající. Podle zkušeností administrativních pracovníků pojišťovny žádají nejčastěji o výpisy dlouhodobě a těžce nemocní, maminky po porodu a lidé po nedávném lékařském zákroku," uvedla mluvčí pobočky Marcela Kvapilová.

Podezření z nepoctivosti lékařů při účtování péče se na jihu Moravy naposledy objevilo v Nemocnici Kyjov. Dva na dohodu pracující zdravotníci tam měli bez vědomí pacientů předepisovat na jejich jména a na recepty nemocnice drahé léky. Patrně tak činili proto, aby s nimi dále obchodovali. Zřejmě se však jedná spíš o výjimku. Podle mluvčí jihomoravské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny Marcely Kvapilové totiž jinak kontroly v poslední době vážná pochybení neprokázaly: "Jedná se třeba jen o překlepy v rodném čísle nebo v kódu diagnózy."

Kromě zdravotní pojišťovny možnost zkontrolovat si účet nabízejí i některé nemocnice. Například ve Fakultní nemocnici Brno existují hned dva způsoby, jak se dozvědět, kdo a kolik za péči vykazuje. "Pokud mají lidé elektronickou zdravotní knížku, mohou si prohlédnout výpis péče u nás touto cestou. Pokud ji nemají, mohou v případě počítače požádat o hospitalizační účet," uvedla mlvučí Fakultní nemocnice Brno Anna Mrázová. Zájem o kontrolu účtu ze strany pacientů je ale podle ní minimální.

Spustit audio