Lidé s těžkým postižením budou mít v Brně nové chráněné bydlení. Na stavbu shání poslední peníze

Pětapadesátiletá Maruška z Brna je zcela odkázaná na invalidní vozík. Narodila se zdravá, ale jako malá prodělala těžký zápal plic. Od té doby se její stav jen zhoršoval. Teď se o ni stará nezisková organizace Domov pro mne. A ta se rozhodla, že Marušce po několika letech vrátí domov. V jejím starém domě v Brně-Černovicích chce organizace postavit chráněné bydlení pro pět těžce tělesně postižených lidí.

Čtyři lidé musí do schodů vynášet Marušku upoutanou na invalidní vozík. A schodů je ve starém domě naproti radnice hodně. Hned od vstupních dveří jich vede pár dolů, do sníženého patra. Hlavní schodiště je úzké a stáčí se do tří pater. Sama by se nahoru nedostala.

„Já znám Marušku několik let a byla to ona sama, která dřív řekla o tom, že by nám dům, kde bydlela s rodiči a prarodiči nabídla,“ říká ředitelka neziskové organizace Domov pro mne Jarmila Vokálová.

Maruška jako malá vyrůstala v úplně posledním patře. „Tady Maruška jako malá měla svoje království a hrála si tu. Tady se to předělá, vznikne tu i kuchyň a koupelna,“ otevírá Vokálová dveře do zašle místnosti. Kousek od ní se vchází na půdu. „Z té se stane ložnice a zázemí pro naše pracovníky, protože tu budou mít služby i přes noc,“ dodává ředitelka.

Při prohlídce řadového domu je patrné, že je velmi starý a potřebuje velkou rekonstrukci, než bude bezbariérový. „Navrhli jsme proto výtah ve středu domu, který umožní bezbariérově se pohybovat,“ ukazuje v plánech architekta Veronika Jilčíková a upozorňuje, že při navrhování bylo nejtěžší se vypořádat se spoustou překážek, která by lidem na vozíku bydlení extrémně komplikovala.

I když novým funkčním středobodem domu bude výtah, největší devízou bydlení zůstane výhled na zahrady a na Petrov. „Sedící člověk z těch oken ale neuvidí a připadal by si tu hrozně uzavřený. Takže koupelna i kuchyně budou víc otevřené do zahrady,“ vysvětluje architektka, že současná okna jsou příliš vysoko, takže po rekonstrukci budou níž a budou větší.

Peníze z dotací i ze sbírky

Neziskovka dostala na rekonstrukci 15 milionů korun z evropských dotací. Jenže aby mohla chráněné bydlení opravdu postavit, potřebuje ještě tři miliony. „Ta podmínka tam byla původně dofinancovat jenom 5 %, což původně činilo 800 tisíc korun. Jenže ten projekt se schvaloval dva roky, takže mezi tím nám narostly ceny materiálu a ceny prací. Plus budeme dokupovat z vlastních prostředků i zahradu, která k tomu domu patří,“ objasňuje ředitelka Vokálová, proč je pro její organizaci klíčové peníze sehnat. A že jde o výdaje, s jejichž výší na začátku nepočítali.

Peníze se tak snaží sehnat ve veřejné sbírce. Organizace už v Brně jedno chráněné bydlení provozuje, v Bohunicích. A z registru poskytovatelů sociálních služeb vyplývá, že těchto služeb, které se výhradně zaměřují na péči o těžce tělesně postižené, jsou v celém Česku jen čtyři. Domov pro mne doufá, že v Brně do dvou let postaví páté.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související