Lidé na jihu Moravy budou vybírat senátora ve druhém kole voleb v pěti obvodech

27. září 2022 10:00

O finálním obsazení senátorských křesel za pět obvodů na jihu Moravy rozhodnou voliči 1. a 2. října. V prvním kole voleb, které se konalo minulý týden, nezískal žádný z kandidátů nadpoloviční většinu hlasů. Mezi kým budou lidé vybírat v obvodech Blansko, Hodonín, Kroměříž (který zasahuje část Vyškovska) a ve dvou brněnských obvodech?

Čtěte také

Nejtěsnější výsledek senátních voleb byl v obvodu Hodonín. Tam se do druhého kola voleb dostala lidovecká starostka Dolních Bojanovic Eva Rajchmanová. Od voličů získala přibližně 28,5 % hlasů. Jen o osm desetin procentního bodu méně dostala ředitelka kyjovského Centra služeb pro seniory Ladislava Brančíková, která kandiduje za hnutí ANO. Oběma ženám vyjádřili podporu i někteří neúspěšní kandidáti ze stejného obvodu. Rajchmanovou by jako novou senátorku uvítal třeba kyjovský místostarosta Antonín Kuchař, který kandidoval za hnutí STAN a skončil na třetím místě nebo Ivo Vašíček z Pirátů. Brančíkovou by volila Lenka Ingrová z KSČM. Například Vítězslav Krabička z SPD podpořil obě kandidátky, naopak Zbyněk Pastyřík, který kandidoval za Moravany a Moravské zemské hnutí, ani jednu.

Čtěte také

Koho budou lidé volit v brněnských obvodech?

Za obvod číslo 55, kam spadají tři brněnské městské části a taky část okresu Brno-venkov, se do druhého kola voleb dostal kandidát KDU-ČSL, ODS a TOP 09 – herec, režisér a divadelní pedagog Tomáš Töpfer a ředitel tišnovské nemocnice Bořek Semrád, který kandidoval za hnutí ANO. Pro Töpfera hlasovalo v prvním kole přes 30 % lidí, Semrád získal asi 26 % hlasů. Jemu vyjádřil podporu třeba Bohumil Smutný z KSČM a Pavel Trčala z Moravského zemského hnutí. Ostatní neúspěšní kandidáti ze stejného obvodu o podpoře zatím jednají nebo ještě neví, pro koho by se rozhodli.

Čtěte také

Podobně je to i v obvodu číslo 58. Tam své sympatie vyjádřil jen Petr Kunc, který kandidoval za hnutí Senátor 21, a to Petru Vokřálovi, kterého navrhuje hnutí ANO. Ten se v duelu utká s dosavadním senátorem a ředitelem brněnské hvězdárny a planetária Jiřím Duškem, který je kandidátem ČSSD, ODS, hnutí Vaši Starostové a hnutí Fakt Brno. Dušek zvítězil s necelými 30 % hlasů, Vokřála vybralo 26,5 % voličů.

Vyjádřili podporu i protikandidáti z prvního kola v obvodech Blansko a Kroměříž?

Čtěte také

Jediným je Jiří Rokos z SPD, který by volil podnikatele Antonína Žirovnického z hnutí ANO, který od lidí získal necelých 18 % hlasů. V pátek a sobotu se utká proti vítězce prvního kola voleb Jaromíře Vítkové z KDU-ČSL, která se přímé výhře přiblížila nejvíc ze všech kandidátů – hlasovalo pro ni více než 30 % voličů.

V obvodu Kroměříž se do druhého kola voleb dostaly Lucie Pluhařová z ANO a nezávislá Jana Zwyrtek Hamplová. Tu podpoří Stanislav Skála z SPD, který měl v prvním kole nejméně hlasů ze všech kandidátů. Ostatní nepodpoří ani jednu.

autor: Alena Hesová
Spustit audio

Související