Je zvoleno. Některá města čeká tvrdé vyjednávání, jinde je jasno

25. září 2022 00:54

V Jihomoravském kraji v komunálních volbách kandidovalo celkem více než 21 tisíc lidí, další téměř čtyři tisíce na radnice brněnských čtvrtí. A voliči rozhodli, ze kterých kandidátů budou zastupitelé.

Přinášíme zkrácené výsledky komunálních voleb z největších jihomoravských měst. Podrobnosti včetně seznamů zvolených zastupitelů lze získat rozkliknutím navazujícího odkazu, který ukazuje údaje o Brně. Lze v něm zobrazit kteroukoli tuzemskou obec, kde se volby konaly.

Připomeňme, že pro uzavření fungující koalice je v zastupitelstvech potřeba nadpoloviční většina všech zastupitelů, nejen přítomných.

Blansko

Nejvíce hlasů získalo v Blansku hnutí ANO, konkrétně 22,6 procenta. Vyneslo mu to šest zastupitelských míst, stejně jako v pořadí druhé ODS. Po třech mandátech mají lidovci a Fórum Blansko, po dvou SPD a Piráti. Celkem tři uskupení budou mít v blanenském zastupitelstvu po jednom reprezentantovi, konkrétně zástupci Volby pro Blansko, sociální demokraté a komunisté. Volební účast v Blansku byla téměř 47 procent.

Boskovice

Vítězem voleb v Boskovicích je uskupení Změna 22, které získalo 23,5 procenta hlasů a sedm zastupitelských míst. Méně procent hlasů, ale stejně zastupitelů má sdružení Naše Boskovice. Třetí je uskupení Spolu Boskovice (KDU-ČSL, ODS a TOP 09), v němž je i dosavadní starosta Jaroslav Dohnálek z ODS. To získalo šest mandátů. Uspěli ještě sociální demokraté se čtyřmi zastupiteli, Piráti se dvěma a SPD s jedním. Volební účast v Boskovicích byla více než 49 procent.

Brno

Do Zastupitelstva města Brna se dostalo sedm uskupení. Nejsilnějším je SPOLEČNĚ (koalice ODS a TOP 09). Získalo čtvrtinu hlasů (a tím 16 mandátů z celkových 55). Druhé je ANO se 13 mandáty, třetí koalice Lidovci a Starostové s 10 mandáty. Koalice SPD, Trikolory a Moravanů má šest zastupitelů, Piráti čtyři, následuje ČSSD, která má má stejně jako koalice Zelených a Žít Brno po třech. Volební účast v Brně byla 41,9 procenta.

Břeclav

V Břeclavi vyhrálo volby hnutí ANO dosavadního starosty Svatopluka Pěčka. Má více než 27 procent hlasů a 9 mandátů. Druzí jsou Mladí a neklidní Břeclav s pěti mandáty, stejně postů má i Pro region. Tři křesla získala Naše Břeclav, po dvou ODS a SPD, jeden mandát lidovci. Volební účast byla ve městě 40 procent.

Bučovice

Jednoznačným vítězem voleb v Bučovicích jsou lidovci pod vedením dosavadního starosty Jiřího Horáka. Získali 54 procent hlasů a tím nadpoloviční většinu v zastupitelstvu, devět z 15 mandátů. Tři křesla mají Bučováci, dvě Volba pro město Bučovice a jedno Alternativa. Volební účast byla 45 procent.

Hodonín

Vítězství v komunálních volbách v Hodoníně patří Hnutí PRO Hodonín za zisk téměř 31 procent hlasů a 11 křesel v zastupitelstvu. Lídrem kandidátky je dosavadní starosta Libor Střecha. Druhé je hnutí ANO, má sedm zastupitelů, třetí SPD s pěti. Čtyři křesla obsadí Pozitivně pro Hodonín a po dvou Hodoňáci a komunisté. Volební účast ve městě byla 36,5 procenta.

Hustopeče

V Hustopečích zvítězilo Sdružení nestraníků v čele s dosavadní starostkou Hanou Potměšilovou. Za více než čtvrtinu získaných hlasů má 6 mandátů z 21. Do zastupitelstva se dostalo dalších pět uskupení, možnost koalic je široká. Po čtyřech křeslech mají Nezávislí a Zdravé Hustopeče, po třech lidovcia ODS, jedno sociální demokraté. Volební účast byla 46 procent.

Ivančice

V Ivančicích získalo více než 28 procent hlasů uskupení Vančáci, v jehož čele stojí dosavadní starosta města Milan Buček. Bude mít pět zastupitelů z patnácti, druhá je Strana soukromníků s třemi mandáty, po dvou zastupitelích obsadí Přísaha, Spolu a komunisté. Jeden má uskupení Za lepší Ivančice. Ve městě hlasovalo 46,6 procent voličů.

Kuřim

V Kuřimi zvítězila na získané procento hlasů Kuřimská občanská liga s dosavadním starostou Dragem Sukalovským. Bude ale mít sedm mandátů stejně jako Kuřimáci - sdružení pro Kuřim. Dva mandáty má uskupení ODS a Spolky pro Kuřim a jeden lidovci. Účast ve volbách je podle ČSÚ ve městě 47,9 procenta.

Kyjov

V Kyjově uskupení Sedmadvacítka nezávislých pod vedením současného starosty Františka Lukla těsně unikla většina v zastupitelstvu. Získali více než 46 procent hlasů, to jim  vyneslo 10 mandátů z celkových 21. Druhá je kandidátka Pro Kyjov se čtyřmi mandáty, po dvou mají lidovci, Kyjovjáci a komunisté. A jeden bude mít ODS. Volební účast byla téměř 47 procent. V Kyjově letos volili méně zastupitelů než v předchozích volbách, město jejich počet snížilo.

Mikulov

V Mikulově uspělo osm z devíti kandidujících uskupení. Vítězem voleb se stalo hnutí ANO s 23,8 procenta získaných hlasů a sedmi mandáty v zastupitelstvu, následované uskupením Mikulovští s šesti mandáty. Třetí jsou komunisté (12,6 %) se třemi mandáty a stejný počet míst v zastupitelstvu má ODS dlouholetého starosty Rostislava Koštiala (9,6 %). Zbývající uskupení mají dva nebo jeden hlas, do zastupitelstva se nedostali lidovci. Volební účast byla 45,7 %.

Moravský Krumlov

Vítězem voleb v Moravském Krumlově se stalo hnutí ANO ziskem více než 23 procent hlasů. Dostane tak pět zastupitelských křesel, o jedno víc než TOP 09 dosavadního starosty Tomáše Třetiny. Třetí je Společně pro Moravský Krumlov také se čtyřmi mandáty. Alespoň jeden post získalo každé ze sedmi kandidujících uskupení. Uskupení kolem Svobodných má tři, kolem STAN a ČSSD po dvou a kolem KSČM jeden. Volební účast v Krumlově byla nadprůměrná, hlasovat přišla více než polovina oprávněných voličů.

Pohořelice

Přísaha Roberta Šlachty v čele se svým lídrem vyhrála volby v Pohořelicích. Získala devět mandátů z 21, její zisk je více než 41 procent hlasů. Druhá je ODS kolem dosavadního starosty Miroslava Nováka s pěti mandáty, čtyři má ANO a po jednom Starostové a nezávislí, Moravané a Naše Pohořelice. Účast v Pohořelicích byla nadprůměrná, 52,3 %.

Rosice

Vítězem voleb v Rosicích je uskupení Rosice našima očima, jejímž lídrem je dosavadní starostka Andrea Trojanová. Získalo 36 procent hlasů a sedm zastupitelských mandátů z celkových sedmnácti. Další kandidující uskupení dostala po dvou zastupitelích, pouze komunisté a Společně po jednom. Hlasovalo 45,3 procenta voličů.

Slavkov u Brna

Vítězem voleb ve Slavkově u Brna je hnutí Pro Slavkov u Brna, které vedl dosavadní starosta Michal Boudný (ČSSD). Následují čtyři kandidující uskupení (Nestraníci, lidovyci, ODS a STAN), každé se dvěma mandáty, a dvě (Moravané a SPD) s jedním. Zastupitele nemá pouze kandidátka Žijeme Slavkovem. Volební účast byla ve Slavkově 48 procent.

Šlapanice

Devět ze sedmnácti zastupitelských mandátů získalo ve Šlapanicích sdružení Čisté Šlapanice kolem současné starostky Michaely Trněné. K ovládnutí radnice nepotřebuje teoreticky uzavírat koalici s žádným z dalších tří uskupení, která uspěla. Pět křesel má SPOLU pro Šlapanice, dvě SNK pro Šlapanice a jedno Nezávislí 92. Hlasovala polovina oprávněných voličů.

Tišnov

V Tišnově vyhrál volby Místní občanský spolek Tišnováků. Získal 36 procent hlasů a tím i 7 zastupitelských křesel. Druhé je hnutí ANO se třemi mandáty, po dvou má Otevřený Tišnov a Spolu a jeden Spolky pro Tišnov. Volební účast je v Tišnově 46,6 %.

Veselí nad Moravou

Ve Veselí nad Moravou je vítězem voleb kandidátka Společně pro Veselí kolem současného starosty Petra Koláře. Získala čtvrtinu hlasů a tím šest mandátů z celkových 21. Druhá je koalice kolem ODS se čtyřmi mandáty, po třech má ANO a Veselská volba, po dvou lidovci a SPD a jeden Jedenadvacítka nezávislých a Piráti. Ve veselí hlasovalo 43,1 % voličů.

Vyškov

Ve Vyškově získalo téměř 22 procent hlasů hnutí ANO. Bude mít 7 zastupitelských křesel z 27. Druhé je uskupení VY, které má 5 mandátů, stejně jako sdružení ODS a nezávislých. Po třech křeslech získalo SPD a lidovci, po dvou STAN a Náš Vyškov. Účast byla 41,7 procenta voličů.

Znojmo

Vítězem voleb ve Znojmě se stalo hnutí ANO. Získalo téměř 28 procent hlasů a v zastupitelstvu 11 mandátů z celkových 31. Druhé je Naše Znojmo, které vytvořil dosavadní starosta Jakub Malačka. To vykázalo výsledek 18 procent hlasů a 7 mandátů. Do zastupitelstva se ve Znojmě dostali ještě zástupci SPD a také koalice ODS a lidovců, mají shodně po čtyřech zastupitelích. A také uskupení Pro Znojmo s třemi zastupiteli a Znojmáci se dvěma. Volební účast ve Znojmě byla 42,7 procenta voličů.

Židlochovice

V Židlochovicích získalo nadpoloviční většinu hlasů, 57 procent, hnutí Vaše Židlochovice kolem současného starosty Jana Vituly. Bude mít v zastupitelstvu 9 hlasů z 15. Tři mandáty má ANO, dva uskupení Spolu pro Židlochovice a jeden uskupení Za zámecké Židlochovice a hnutí Přísaha. Účast byla 49,1 procenta voličů.

Spustit audio

Související