Libušín znovu roste na svém původním místě

Na Pustevnách v Beskydech bude do dvou let stát nový Libušín. Dnes začala stavba kopie zničeného díla architekta Dušana Jurkoviče.

První stěna nového Libušína stojí ode dneška na Pustevnách v Beskydech. Tesaři tam začali roubit vědeckou kopii stavby Dušana Jurkoviče. Původní chata z konce devatenáctého století vyhořela před třemi lety.

Obnova národní kulturní památky přijde na zhruba osmdesát milionů korun. Ředitel Valašského muzea v přírodě Jindřich Ondruš s ministrem kultury Danielem Hermanem z KDU-ČSL dnes symbolicky vložili do stavby jeden ze zachráněných trámů.
Rozestavěná je starší část Libušína.

Stavbyvedoucí Viktor Prudík má důvod ke spokojenosti.

„Místní tomu říkají Parmova krčma, podle pana doktora Parmy z horské jednoty z Frenštátu, který tady založil ten úplně první objekt. To první roubení, na tom pracovali tesaři prakticky celou zimu. Teď jsme ve fázi, kdy se to vozí sem a tady se to skládá. Je to takové lego,“ konstatuje stavbyvedoucí Viktor Prudík.

Tesaři sestavují nový Libušín.
Tesaři dokázali napojit zachráněné trámy na nové.

Tam, kde stával Jurkovičův Libušín, jsou vidět staré trámy, na něž navazují ty nové. Pod nátěry našli tesaři původní zdobení s květinovým motivem. Mají v plánu jej restaurovat.

Zachráněná původní výzdoba trámů.

Přibližně polovinou nákladů, které dosáhnou 80 milionů korun, přispěje ministerstvo kultury. „To neštěstí, ke kterému tady došlo, ukázalo obrovskou vlnu solidarity. To, že se tady ve sbírce dokázali spojit lidé, kteří sesbírali zhruba 11 milionů korun, je úžasný signál toho, že naše památky jsou rodinným stříbrem,“ říká ministr kultury Daniel Herman z KDU-ČSL.

Zahájení obnovy Libušína na Pustevnách.

Nový Libušín ale hned tak dokončený nebude. „Běží první rok, dokončení by mělo být koncem června 2019. Pak se ještě bude soutěžit zařízení interiéru a zařízení gastro provozu a pravděpodobně budeme soutěžit i nového provozovatele. Na podzim 2019 by mělo dojít k otevření celé stavby,“ dodává ředitel Valašského muzea v přírodě Jindřich Ondruš.

autor: rv
Spustit audio