Libušín vyrůstá „nasucho“ na pile v Bystřičce

OBRAZEM: Část kopie historické chaty Libušín už stojí v hale u Bystřičky na Vsetínsku. Zatím tesaři sestavili méně zdobnou část celé stavby, to nejtěžší je tedy teprve čeká.

Zničený Libušín znovu ožívá. Na Vsetínsku pomalu vyrůstá vědecká kopie vyhořelého symbolu Pusteven. Tesaři zatím v hale takzvaně na sucho skládají ručně opracované trámy.

Před dokončením je teď starší část útulny, kterou proslavil architekt Dušan Jurkovič. Řemeslníci se snaží využít maximální část původních prvků, které odolaly požáru před třemi lety. Náš reportér Roman Verner natáčel na pile v Bystřičce, kde unikátní dílo pro rožnovské muzeum vzniká.

Tyto trámy přežily požár Libušína.

Srub už je z poměrně velké části nahrubo sestavený. „Toto je takzvaná Parmova krčma s přístavbou. Stavba je momentálně v úrovni stropu prvního nadzemního patra,“ popisuje stavbyvedoucí Viktor Prudík.

Tímto nástrojem vzniká nový Libušín.

Už v této části museli dělníci zkombinovat ohořelé, ale opracované, staré trámy s těmi novými. Propojit je není vůbec snadné.

Jeden z historických trámů.

„Náročné je pracovat s předpokládaným sedáním nových trámů a zároveň předpokládat, že ty staré sedat nebudou. Zatím jsou mezi trámy vložené klínky, které se budou vytahovat, aby tam vznikl prostor na to sednutí částí z nových trámů oproti těm částem ze starých,“ vysvětluje Prudík.

Historický trám v novém.

Největší potíže mají na stavbě s těmi prvky, které se nedochovaly a musí je doměřovat. „Doufáme, že do konce roku bude na Pustevnách aspoň hrubá stavba. Rádi bychom stavbu přikryli buď provizorně, nebo šindelem. Uvidíme, jaké budou klimatické podmínky,“ dodává technický náměstek Valašského muzea v přírodě Milan Gesierich.

Vstup do Parmovy krčmy.

Tesaři mají za sebou tu o něco jednodušší část. „Parmova přístavba je nejstarší část, kde není tolik zdobného, je to klasická valašská část. Budeme přecházet do toho složitějšího, kde jsou různé věci, vychytávky, konzole, musí nám to výškově i šířkově pasovat, jsou tam vyřezávané části. Musí tam pasovat staré a nové,“ konstatuje vedoucí tesařské části Martin Zeťák.

autor: rv
Spustit audio