Letní kino v Boskovicích je po osmi letech kompletně opravené

Lidé můžou dnes (7. srpna) poprvé přijít na promítání do kompletně opraveného letního kina v Boskovicích. Město ho rekonstruovalo téměř osm let. Investice radnici stála skoro 47 milionů korun. Vedení si připravilo i prohlídku zázemí letního kina, které má největší promítací plochu v Česku.

Radnice začala s drobnějšími pracemi v roce 2013. První velkou proměnou prošlo v roce 2016 hlediště, bylo v havarijním stavu. Někde prorostly betonem i menší náletové stromy, které bránily výhledu na plátno a pódium.

Následovala rekonstrukce kryté části hlediště a promítací kabiny. A v poslední fázi dělníci kromě promítací plochy pracovali na nových šatnách pro umělce nebo třeba na pokladnách. Postup rekonstrukce komplikovalo to, že ke kinu nebyly přesné technické plány nebo výkresy, protože většinou se vše dělalo dobrovolnicky jako součást takzvaných akcí zet.

Letošní návštěvnost

Loni bylo letní kino v Boskovicích nejnavštěvovanější v Česku, během sezony  přišlo 16,5 tisíce lidí. Letos je zatím návštěvnost ve srovnání se stejným obdobím loni asi na polovině. Vedení kina si to vysvětluje hlavně letošním horším počasím. Druhým důvodem jsou i dopady koronaviru. Diváci jsou opatrnější a cestu do letního kina si hledají pomaleji. Kromě toho kvůli pandemii producenti posunuli premiéry některých filmů z léta na podzim nebo na příští jaro. To se projevilo na nabídce, která není tak pestrá.

autor: Alena Hesová
Spustit audio

Související