Lesy - škody

24. leden 2007

Lesníci na jižní Moravě začínají mapovat škody, které v lesích minulý týden způsobil silný vítr. Rozsah poškození není tak velký jako v jiných částech republiky, přesto podle prvních odhadů půjdou škody do milionů korun. Hůře je na tom západní část regionu a lesy ve vyšších polohách.

Lesníci zatím sbírají informace, ale už teď je jasné, že jižní Morava nepatří k nejpostiženějším oblastem - jak potvrdil ředitel brněnského Inspektorátu lesů České republiky Miroslav Svoboda. "V rámci jihomoravského kraje postižení lesních porostů není takového rozsahu jako v některých krajích českých. Ty škody na lesních porostech samozřejmě jsou, jedná se však spíše o jednotlivá místa. Nejedná se rozhodně o nějaký plošný postih. Dá se říci, že postiženější jsou západněji položené organizační jednotky a vyšší polohy."

"Prvotní odhady škod se pohybují kolem šedesáti tisíc metrů kubických. Ta škoda je dvojího druhu. Jednak budou vyšší náklady na zpracování této kalamitní těžby a lze očekávat, že i zpeněžení poškozeného dřeva bude nižší."

Lesníci každopádně varují před návštěvou lesů. Existuje totiž riziko, že vyvrácené nebo nalomené stromy spadnou na kolemjdoucí. "Určitě nedoporučujeme návštěvu jehličnatého lesa. Protože tím větrem došlo k uvolnění kořenových systémů." Dodává Miroslav Svoboda.

autor: gaj
Spustit audio