Legendární Earl Grey. Oblíbený čaj se také u nás pije o páté

Mezi nejoblíbenější černé čaje u nás patří Earl Grey. Nápoj aromatizovaný bergamotovou silicí má specifickou vůni a výraznou chuť, která podle některých navozuje příjemnou náladu a dobrou pohodu. V domovské Anglii se s oblibou pije už od poloviny 19. století.

O původu Earl Grey kolují mnohé legendy, ve všech ale figuruje lord Charles Grey, anglický předseda vlády z počátku 30. let minulého století. Historické prameny uvádějí, že čaj vymyslel u společnosti Jacksons of Piccadilly, která patří k předním britským čajovým dovozcům. Lord prý osobně předal originální recept Robertu Jacskonovi. Od té doby jej firma střeží jako oko v hlavě. Podle jejich receptury se Earl Grey vyrábí výhradně z čínského čaje černého listového nebo lámaného (broken).

Dnes se ale bez problémů vyrábí z čaje ceylonského, ze zelených čajů, oolongu nebo i z jihoafrického rooibosu. Earl Grey totiž nemá vlastní ochrannou známku, a tak ho různými postupy produkuje mnoho světových výrobců. Vždy z něj ale ucítíme typickou vůni bergamotu.

Z bergamotu je nejdůležitější kůra

Aromatická bergamotová silice se získává z plodů citrusového stromu citrus bergamia. Roste v okolí Středozemního moře, pěstuje se hlavně v oblastech Calabrie, v jižní Francii a také na Pobřeží slonoviny. Bergamotové plantáže jsou důležité jednak pro parfumářský průmysl, ale samozřejmě také pro výrobu oblíbeného čaje.

Černé čaje necháváme obvykle louhovat 3 minuty

Samotný citrus je velikostí podobný pomeranči se žlutozelenou barvou. Plody se po sklizni strojově oloupou pod tekoucí vodou a kůra poté putuje do odstředivky. Právě v ní se z kůry bergamotu získává silně aromatický olej. Patří k nejvýznamnějším složkám většiny parfémů a jeho příjemnou vůni oceňují i milovníci čaje.

Připravuje se i v čajovnách

Většina černých listových čajů nebo čajů typu broken se připravuje víceméně stejným způsobem. V jihlavské čajovně Kuba & Pařízek zalévá lístky čaje Earl Grey její majitelka Iva Pařízková. „Nejdůležitější je nahřát si předem konvici na čaj a nahřát i hrníčky,“ popisuje, když do tenkostěnných bílých porcelánových hrníčků lije horkou vodu.

Nápoj aromatizovaný bergamotovou silicí má specifickou vůni a výraznou chuť

Na půl litru čaje je ideální dávka dvě a půl lžičky čaje Earl Grey. Zalévá se vroucí vodou, to znamená, že je nutno vodu nalévat přímo u konvice, aby se neochladila. Černé čaje necháváme obvykle louhovat 3 minuty. Poté se nápoj slije do připravené nahřáté konvičky. Je možné ho podávat i s mlékem a kdo rád sladí, může si vzít i cukr, karamel nebo med.

V prodejích patří mezi špičku

Do čajoven chodí zákazníci většinou odpoledne kolem páté hodiny. „Nevím, čím to je, ale i tady u nás to povědomí o čaji o páté nějak funguje,“ usmívá se majitelka čajovny. „Většinou si dávají přímo směsi na čaj o páté, tedy směsi černých čajů, kde významnou složku tvoří také čaj Earl Grey, anebo si objednají přímo tento čaj,“ dodává.

„Nejdůležitější je nahřát si předem konvici na čaj a nahřát i hrníčky,“ popisuje Iva Pařízková přípravu čaje Earl Grey

Její slova potvrzuje i prodejce čajů z Obchůdku na rohu ve Žďáře nad Sázavou Pavel Jadrný: „V poslední době je spíše trendem kupovat čaje sypané. Earl Grey je specifický čaj chutí a vůní a má své zákazníky, lidi, kteří ho doslova milují. V prodeji černých aromatizovaných čajů jasně vede.“

autor: dak