Lednicko-valtický areál si připomíná 10. výročí zápisu na seznam Světového kulturního dědictví UNESCO

26. květen 2007

Připraven je dnes /26.5. / při té příležitosti bohatý program pro veřejnost. Součástí oslav ale také byla diskuse o budoucnosti areálu.

Představitelé Národního památkového ústavu a obce ležící v této oblasti si totiž potřebují ujasnit, co je třeba udělat, aby vzácná památka přinesla oblasti především výhody a nikoli potíže. Zatím tam s mnohými bojují.

Lednicko-valtický areál je klenotem, který na jih Moravy láká statisíce lidí. Jen málokdo si ale uvědomuje, že je to také obrovský závazek a je s ním spojena řada starostí, jejichž řešení není jednoduché. Jako příklad může posloužit problém s nerovnoměrným zájmem turistů o různé památky. Zatímco v lednickém zámku jsou na hranici kapacity, ve Valticích návštěvníky toužebně vyhlížejí.

Vedení Národního památkového ústavu Brno sice ví, jak situaci změnit, chybí ale peníze, říká ředitel Petr Kroupa: "Výhledově v sobě Valtice mají velký potenciál. Kdysi tam bývalo nádherné barokní divadlo, teď je zcela zničené. Jeho obnova by stála 50 milionů korun. Je tam velká barokní jízdárna, dokonce to byl svého času největší prostor tohoto typu v Evropě a jsou tam velké konírny, bývalé stáje.

Uvažujeme, že toto všechno jsou prostory, do kterých by se mohlo vrátit to, co tam dříve bývalo, tedy koně a všechno s nimi spojené. Drezúra koní, kočárové projížďky, event. muzeum kočárů. Chceme výhledově do Valtic dostat takovou náplň, aby si lidé řekli, viděli jsme krásné lednické interiéry a park, a teď se jedeme podívat na koně do Valtic."

V zájmu rozvoje celého území ovšem je, aby se turisté zastavili i ve zdejších obcích, navštívili restaurace, využili možnosti ubytování apod. Proto se nad budoucností Lednicko-valtického areálu nezamýšlejí jen památkáři, ale také místní samospráva, dodává starosta Lednice Libor Kabát: "Někdy velký rozvoj cestovního ruchu přináší komplikace z hlediska těch vlastních památek, my naopak bychom stáli o co největší jeho rozvoj. Tyto věci je třeba si vzájemně vydefinovat a je to pro nás společný úkol."

Jeho hlavním bodem je soustředit síly k získávání peněz, které rozvoji celého území pomohou. Proto byl zpracován mnohastránkový plán, který definuje problémy, způsoby řešení i možné zdroje. Jeho realizace ale bude během na dlouhou trať, dodává starosta Kabát: "Když se podíváte třeba na ty tabulky, které to celé shrnují a vidíte tu obrovskou finanční náročnost pro celé území, tak je to bohužel mnohdy také o prioritách."

Spustit audio