Kyjovský básník Jiří Veselský by oslavil devadesátiny. Připomeňte si ho pásmem veršů

21. červenec 2023

Poslechněte si pásmo veršů kyjovského básníka Jiřího Veselského, které připravil literární historik Vratislav Färber.

Osobitý básník Jiří Veselský se narodil 26. července 1933 v Kyjově. Vysokoškolská studia nedokončil, pracoval v různých městech republiky jako učitel, knihovník, archivář, dělník a redaktor. Inspirativní se pro něj stal pobyt v Kuksu, v Brně patřil mezi svérázné osobnosti místní subkultury. Zemřel v rodišti roku 2004.

Veselský debutoval patnáctiletý roku 1948 nevelkou skladbou Maria, později bibliofilsky vydal různé nerozsáhlé lyrickoepické poémy. Až po roce 1989 mu vyšel obsáhlý a šťastný soubor Dívenky jdou Brnem (obsahující básně z několika desetiletí); posléze další sbírky a výbory. Uveřejnil též několik odborných studií z raných českých dějin. Cenné svědectví o posledních letech jeho života, ale i o přístupu ke psaní, podává obsáhlá korespondence s D. Ž. Borem Držme se!

Veselského básnický vklad tkví v drobnější mélické lyrice. Svůj sklon k lehkosti a zpěvnosti čerpá zejména z Nezvalova prvorepublikového odkazu a tradice jdoucí až k poetismu. Invenční reflexivitou, užitím paradoxu a nehledanou obrazností souzní částečně s tvorbou Vladimíra Holana.

Ve své virtuózní a vzrušené komorní lyrice (především se jedná o čtyřverší a osmiverší – produktivní útvary básnictví 60. let) zachytil prchavé smyslové vjemy a také značně explicitně vyjádřil četné erotické vzněty.

V naší krátké připomínce Veselského lyrické poezie se soustředíme právě na miniatury, ve kterých kromě hudebnosti, rytmické nápaditosti a výskytu poměrně vynalézavých koncových souzvuků veršů dochází k subtilním hrám s nelehce vyčerpatelnými významy.

Dobře cítím, že je Vám těžko, jak z listu, tak z básní, ve kterých zápasíte. Je na Vás, budete-li Panny Marie, nebo jejich (jedna z nejvroucnějších nón Vaší poémy!).

Nebo takový verš:

Luna je za vlakem poslední nárazník

a několik jiných! Tam vidíte!

Z dopisu Vladimíra Holana, 1961

autor: Vratislav Färber
Spustit audio