Kyjované budou mít nové koupaliště i s krytým bazénem, zastupitelé schválili projekt za 250 milionů korun

Staré venkovní koupaliště v Kyjově na Hodonínsku ještě před dvěma lety přilákalo kvůli svému zanedbanému vzhledu i filmaře.

O jeho rekonstrukci přitom mluví tamní radnice desítky let. Za tři roky už by ale mohlo koupaliště vypadat úplně jinak a vedle venkovního areálu by podle plánů měl stát také krytý bazén s aquaparkem. Zastupitelé v Kyjově schválili rozpracovaný projekt na nové koupaliště.

Celý projekt je rozdělený do dvou částí – jedna zahrnuje opravu stávajícího venkovního areálu, který už je dlouhodobě ve velmi špatném stavu. Ta vyjde podle projektu na zhruba 70 milionů korun. Za zbylých 180 milionů chce město vybudovat vnitřní plavecký bazén s dráhami, bazénem s atrakcemi, tobogánem a také wellness centrem s pěti saunami. Mezi lidmi se objevil i dotaz na oblíbený skokanský můstek, kterým kyjovské koupaliště mezi ostatními v okolí vynikalo. Ten se ale v návrhu neobjevil proto, že jedním z požadavků bylo šetření vodou a tím pádem snížení hladiny bazénu.

Kolik to bude stát

Celá rekonstrukce, která je složená ze dvou částí má vyjít na zhruba 250 milionů korun bez daně a město by si na ni vzalo úvěr. Právě cenu kritizují někteří opoziční zastupitelé. Podle Petra Valihracha z hnutí Pro Kyjov by vedení města mělo investovat peníze především do boje s úbytkem obyvatelstva.

„Ta výsledná cena už je pro nás moc, proto jsme navrhovali, že bychom rekonstruovali koupaliště, protože tam jsou obrovské úniky vody. Případné úvěrování bychom využili na investice infrastruktury, podnikání a bydlení.“

Někteří zastupitelé mají také obavy, že by v případě dlouhodobého splácení tak velkého úvěru nezbývaly peníze na jiné, třeba potřebnější projekty, než je aquapark. Podle starosty Františka Lukla ze Sedmadvacítky nezávislých ale město zásadní projekty vyřešilo už před opravou koupaliště. „V těch uplynulých letech jsme si na takovou investici nesáhli z toho důvodu, že byly jiné priority. Dům s byty s pečovatelskou službou, oprava náměstí a jiné. Ale říkám sám za sebe – za vyšší finanční prostředky už bych nezvedl ruku. Pokud tam bude něco nad rámec, tak musíme něco ukrojit.“

Kdy bude hotovo

Zastupitelé v pondělí dali souhlas k tomu, aby architekt s odborníky pokračoval v dokončení projektu. Radnice ještě projedná námitky a připomínky lidí, a to 15. listopadu. Pokud pak nebudou žádné výrazné komplikace v hledání firmy nebo hledání úvěru, mohla by být podle starosty Františka Lukla ze Sedmadvacítky nezávislých ta rekonstruovaná venkovní část hotová v roce 2022.

Spustit audio