Květák v tempuře. Že nevíte o co se jedná? Vyzkoušejte náš recept a všichni u stolu budou nadšeni!
Tempura jsou kousky zeleniny nebo masa smažené v jemném těstíčku. Tahle dobrota dnes neodmyslitelně patří k japonské kuchyni, ale je původu evropského; do Japonska ji přivezli portugalští misionáři v 16. století. Název sám je buď variací na slovo ‚tempora‘, tedy půst, během nějž se jedly ryby, nebo paletu temperových barev.
Květák je mezi strávníky velmi oblíbený. Hodí se k zapékání, uvaříte z něj fantastickou polévku, ale skvělý je i ve špagetách. Dozlatova osmažený květák v klasickém trojobalu milují děti i dospělí.
Vyzkoušejte si dnes náš recept na květák v tempuře.
Suroviny:
150 g kukuřičné mouky, 75 g hladké mouky + na poprášení 2 lžičky kypřicího prášku, slunečnicový olej na smažení, 1 květák (cca 1 kg), pokrájený na tenké plátky
Postup:
Obě mouky, kypřicí prášek a 430 ml ledové vody promíchejte v míse do těstíčka. Dávejte pozor, abyste ho nepřešlehali.
V pánvi rozpalte vyšší vrstvu oleje, každý plátek květáku nejprve poprašte moukou, pak jej obalte v těstíčku a nakonec osmažte z obou stran dozlatova. Nechte okapat na ubrousku.
Jako příloha se hodí brambory a zeleninový salát.
Bělostnému květáku to ovšem velmi sluší i v jiných receptech. Dokáže totiž bez nejmenšího problému hrát v pokrmu prim i "druhé housle". V obou případech sklidí ovace. Navíc obsahuje vysoké množství vitaminu C a dodá vám i vlákninu a minerály.
Související
-
Děti i dospělí ho prostě milují! Zkuste si udělat pikantní květák pečený v troubě
Květák je mezi strávníky velmi oblíbený. Hodí se k zapékání, uvaříte z něj fantastickou polévku, ale skvělý je i ve špagetách. Dokonce i děti květáku neodolají.
-
Zdraví a skvělá chuť v jednom. To je zapékaný květák s brokolicí, sýrem a jogurtem
Květák neboli lidově karfiol je rostlina vyšlechtěná z divoké brukve stejně jako například kedluben, kapusta či zelí. Jako zeleninu využíváme jeho zdužnatělé květenství.
-
Pikantní květák
Suroviny: 300-400 g vepřového masa z kýty, 2 lžíce sojové omáčky, 1 stroužek česneku, mletý zázvor, 1 lžička škrobové moučky, 1 menší květák, 3 lžíce oleje, 2,5 dl ...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.