Kvašáky na zimu
Máte rádi kvašáky? Teď je ta správná doba na jejich přípravu, na trzích koupíte určitě čerstvý materiál. Tenhle nepřekonatelně jednoduchý recept na jejich zavaření je od pana Jana z Brodku u Přerova. Důležité je dodržet množství soli.
Budete potřebovat:
okurky
kopr
sůl
Postup:
1. Připravíme si potřebné množství sklenic o objemu 0,7 litru.
2. Naplníme je okurkami, které proložíme koprem.
3. V hrnci převaříme vodu se solí - na 1l vody dáme 40 g soli (množství je důležité dodržet).
4. Horkou vodou zalijeme okurky, necháme chvíli stát a potom doplníme vodou po okraj.
5. Zavíčkujeme a dáme do chladna - nejlépe do sklepa.
6. Nejlepší jsou zhruba za měsíc, ale vydrží až do jara.
Pozn.: Pokud se voda mírně zakalí, není to na závadu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka