Kus stromu nebo židle. Poklady z depozitářů Muzea města Brna připomenou rozdělení Československa

29. srpen 2022 12:45

26. srpna uplynulo třicet let ode dne, kdy se odehrálo klíčové jednání o rozdělení Československa na dva samostatné státy. Václav Klaus a Vladimír Mečiar se k němu sešli ve vile Tugendhat. Na zahradě se posadili do stínu stromu, na opěradla židlí odložili saka a mezi čtyřma očima se dohodli na tom, že rozdělení společného státu bude přátelské a mírumilovné. Několik předmětů spojených s touto schůzkou uchovává Muzeum města Brna a v září se je chystá vystavit.

„Mylně se uvádí platan, ale pánové seděli pod jerlínem japonským,“ říká kurátor připravované výstavy a náměstek ředitele Muzea města Brna Petr Vachůt.

Velikost stromu dokládá řez jeho kmenem, který je teď součástí sbírek. Dřevěný koláč s dobře čitelnými letokruhy má průměr zhruba jeden metr. „Řez je netknutý, není tam žádná hniloba,“ říká šéf restaurátorských dílen na Špilberku Radim Dufek. „2012 byl strom pokácen, rozdělení republiky bylo v roce 93, takže 19 kruhů,“ počítají Vachůt s Dufkem.

Výstava Poklady z depozitářů bude k vidění od 21. září na hradě Špilberk.

Část stromu, pod kterým politici vedli rozhovor o dělení Československa, je asi nejzvláštnější exponát, který tuto událost připomene na výstavě nazvané Poklady z depozitářů. Dalšími jsou židle, na kterých Václav Klaus s Vladimírem Mečiarem seděli. „To byla běžná produkce firmy, která navazovala na tradici trubkového nábytku. Při rekonstrukci v 80. letech, kdy nebylo tolik peněz, se použily židle, které byly podobné, ale neoriginální.“

Výstavu zmíněných předmětů doplní také fotografie zachycující příjezd politiků do vily a následnou tiskovou konferenci. A hlavně dnes už ikonické snímky politiků na židlích pod stromem, které v podstatě náhodou pořídil brněnský fotograf Jef Kratochvil.

„Vyfotil v té době velmi střeženou vilu, kam žádný novinář nesměl. Z toho důvodu nejsou žádné fotky. Ozvali jsme se jeho synovi, který je vyhledal a velmi ochotně nám je poskytl,“ doplňuje Petr Vachůt.

Spustit audio

Související