Kuřecí stehna pečená na džusu a sójové omáčce, Kuřecí steaky s ananasem a do třetice, bezlepková Zapékaná rýže s kuřetem
Kuřecí stehna pečená na džusu a sójové omáčce
(recept zazněl v Apetýtu 18.listopadu 2005)
Pomerančový džus 2/3 a 1/3 sójové omáčky smícháme a nalijeme na stehna, necháme macerovat - nejlépe přes noc a potom pečeme bez dalších přísad v troubě.
Kuřecí steaky s ananasem
(recept zazněl v Apetýtu 25.listopadu 2005)
Kuřecí maso zprudka opečeme v kastrolku na oleji z obou stran, lehce okořeníme curry. Konzervu ananasových kostek slijeme, ovoce dáme na maso a ve šťávě rozmícháme smetanu, solamyl a zalijeme
maso. Dusíme, případně ještě zahustíme a ve finále "zastříkneme" rumem.
Podáváme s rýží.
Zapékaná rýže s kuřetem (bezlepková)
4 sáčky rýže, celé kuře nebo 4 stehna, 1 menší cibule, vegeta nebo koření na kuře, tuk, sůl
Kuře uvaříme, Nachystáme si středně velký a vyšší plech, na kterém osmahneme na tuku cibulku a uvařené, okořeněné kuře. Maso zasypeme propláchnutou, syrovou rýží, trochu promýcháme, zalijeme vodou, prosypeme vegetou a dáme péct. Pravidelně kontrolujeme stav vody v pekáči. Až je rýže měkká, necháme vypéct poslední vodu a po vychladnutí můžeme podávat.
Náš tip: Stejným způsobem můžeme rýži upéct i samostatně. Je chutnější než vařená.
Více receptů pro bezlepkovou dietu, rady i odpovědi na Vaše otázky najdete na stránkách www.bezlepkovadieta.cz.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.