Křižovatky pod dohledem. Brno pomocí kamer ohlídá, zda řidiči neprojíždí křižovatky na červenou

24. srpen 2023 09:15

Řidiče, kteří v Brně projedou křižovatku na červenou, zaznamenají nově kamery. Magistrát je nainstaloval do křižovatky u Staré osady v Židenicích, konkrétně do křížení Gajdošovy a Bubeníčkovy ulice. Začít fungovat by měly do konce roku. Je to vůbec první takový systém ve městě.

Radní Petr Kratochvíl (ODS) řekl, že jde o pilotní projekt, který politici schválili. Zajímá je, jak časté prohřešky řidičů budou, a zda jejich množství nezahltí úředníky. Podezření na přestupky totiž bude systém z kamer posílat magistrátu automaticky a nepřetržitě. Radnice chce také vědět, jak na tuto novinku zareagují sami řidiči. To zjistíme ale až příští rok, kamery nainstalované na sloupech by měli technici zprovoznit někdy do konce letoška.

Přestupky řidičů zaznamenává policie, jak častý je to prohřešek? Ze statistik státní policie víme, že loni v Brně tento přestupek spáchalo 755 řidičů. Městští strážníci evidovali 176 případů u aut, odhalili taky 58 cyklistů, kteří projeli světelně řízenou křižovatku ve špatný čas.

Vedení města zatím neplánuje zavést jinou kontrolu aut kamerami či radary. Podle radního Kratochvíla je kvůli uzavírkám ve městě obtížné město projet nějakou vyšší rychlostí. Nevyloučil, že někdy v Brně bude fungovat třeba úsekové měření, ale prohlásil, že nic takového teď aktivně nepřipravují. Kamery na to ale někde nachystané jsou – třeba v brněnských tunelech na velkém městském okruhu. Vedení města si ale nepřeje kontrolu rychlosti naplno spustit – minimálně dokud nebude okruh hotový.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související