Krásná práce Kláry Hegerové

4. listopad 2023

Krásná práce se jmenuje unikátní projekt, za nímž stojí pražská designérka a grafička Klára Hegerová. Ta se rozhodla dílo a um špičkových lidových řemeslníků spojit s invencí současných designérů, aby společně vdechli dávným tradicím nový život.

Sama Klára chce navázat na tradici Krásné jizby z minulého století a pozvednout mistry lidových řemesel z často nedůstojného prostředí na všemožných trzích, protože jejich precizně zpracovaná díla si zaslouží spíš prostory galerie než stánků. A aby jejich tvorba dostala novou dimenzi a náboj a stala se atraktivní i pro ty, kteří se folklórem nezabývají, propojila je se současnými designéry.

Klára Hegerová

Každý rok v listopadu pak pořádá nejen spousty workshopů pro veřejnost, ale i velkou společnou výstavu lidových umělců a designérů v Galerii 1 ve Štěpánské ulici v Praze, letos s akcentem na oděvy a šperky.

Jak vypadají košile z kopřiv a hub, obrazy z modrotisku, šperky z koření, čepice pošité ornamenty z rybích šupin nebo botky z králičích kůží? Za Klárou Hegerovou a starodávnými řemeslnými technikami v novém hávu se vypravila Markéta Ševčíková.

Spustit audio