Krajská galerie vystavuje laureáty Zlínského salonu mladých

11. únor 2012

Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně představila další dva laureáty Zlínského salonu mladých. Vítězové pátého ročníku vystavují svá díla v prostorách tamního zámku až do 29. dubna.

Galerie tak pravidelně prezentuje nejlepší umělce z trienále, které navazuje na tradici Baťovských výstav mladého umění. Výtvarné umění je na výstavě i slyšet, například šicí stroj, který pohybuje klikou u dveří. Běžné předměty denní potřeby přetvořila a neobvyklými funkcemi opatřila Pavla Sceranková.

„Na výstavě jsou dva cykly, například stolek s vypouklou horní desku, ze kterého by se káva svezla na koberec, je z cyklu Návštěva doma. Druhá část předmětů, třeba i ten šicí stroj, je z projektu Nahlas, který jsem dělala pro Galerii Cypriána Majerníka v Bratislavě,“ popsala Pavla Sceranková.

Pavla Sceranková kromě upraveného stroje, estetického, ale nefunkčního stolu, nebo levitujícího panelu představuje i svou videotvorbu. Výstava představuje i práce Juraje Kollára. „Juraj vytváří velmi rozměrné malby, ve kterých zachází z optickou iluzí, takže jeho díla vypadají jako fotostěna nebo reálná stěna ze skleněných kachlí, ale zabývá se také malbou,“ představila výtvarníka mluvčí galerie Marika Blažková.

autor: rv
Spustit audio