Konzervatoře musely přejít na distanční vzdělávání. Jak se učí tanec online?

19. říjen 2020

Studentky Taneční konzervatoře Brno měly o víkendu účinkovat v baletu Labutí jezero v brněnském Janáčkově divadle. Kvůli opatřením proti šíření koronaviru jsou ale divadla zavřená a zrušený byl i nácvik na toto představení. Konzervatoře totiž stejně jako ostatní školy musely přejít na distanční vzdělávání.

U všeobecných předmětů výuka na dálku přes počítač není problém, ale u těch specializovaných tanečních ano. Budoucí baletky místo v prostorných sálech se zrcadly absolvují hodiny klasického tance doma v obýváku nebo v kuchyni.

Iva Musilová předtančuje, na obrazovce notebooku potom sleduje své studentky

 „Najdu si třídu, posílám jim odkaz, kód. Děláme menší skupinky – když jich je tam více, mám na obrazovce patnáct postaviček a nestíhám je opravovat,“ říká Iva Musilová, vedoucí tanečního oboru. Je v sále pouze s korepetitorkou, která hraje na klavír. Taneční sál by byl za normálních okolností plný dětí.

Iva Musilová předtančuje, na obrazovce notebooku sleduje dívky v baletních trikotech, jak po ní jednotlivé prvky opakují. „Jde nám o to, aby žáci zůstali pružní,“ vysvětluje Musilová. „To, čeho jsme docílili během září a října by se najednou mohlo během dvou týdnů ztratit.“ S tím souhlasí i studentka Tereza Jelínková: „To tělo si odvyká. Když pak přijdeme do školy, tak je to všechno těžší.“

„Zrcadlo nemám, ale potřebovala bych ho, abych viděla, co dělám dobře a co špatně,“ doplňuje studentka Natálie Kobzáková.

Výuku některých tanečních disciplín museli přerušit úplně. „Třeba tanec s partnerem by byl problematický, to nejde vysvětlovat, musí se to zkoušet,“ dodává ředitel konzervatoře Zdeněk Kárný.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.