Končí sčítání. Lidé mají poslední možnost splnit zákonnou povinnost, jinak jim hrozí pokuta

Dnes o půlnoci skončí po několika týdnech sčítání lidu, domů a bytů. Ještě v pátek chyběly Českému statistickému úřadu stovky tisíc neodeslaných formulářů. Jak se do povinného sčítání ještě zapojit a s jakou pokutou musí v případě nevyplnění lidé počítat?

Nejrychlejší a pro většinu lidí asi nejsnazší cesta je vyplnění formuláře přes internet. Zabere to zhruba čtvrt hodiny. Možnost on-line sčítání byla kvůli výpadkům systému na konci března prodloužena až do dnešního dne.

Čtěte také

Další možností je vyplnit formulář na vybraných poštách nebo pobočkách Českého statistického úřadu. Pokud mám doma sčítací list od komisařů, kteří celkem dvakrát obcházeli jednotlivé domy, můžu ho také vyplnit a ve sčítací obálce ještě dnes hodit do libovolné poštovní schránky. Stále se ale lidé, kteří papírový formulář mají doma, můžou rozhodnout pro sečtení po internetu na webu www.scitani.cz.

Kolik lidí se stále ještě nesečetlo?

Statistici se řídí počtem domácností. Podle posledních celkových čísel z pátku (7. května) dorazilo k zaevidování něco málo přes čtyři miliony formulářů. Zhruba půl milionu jich ještě stále nedorazilo. Je ale možné, že lidé sčítání nechávají opravdu na poslední chvíli. Jen za neděli přibylo podle statistiků 60 tisíc nově vyplněných formulářů.

Sčítání je zákonem povinné. Kdo zapomene nebo se odmítne sečíst do dnešní půlnoci, tomu hrozí pokuta až 10 tisíc korun.

K čemu sčítání slouží?

Data, která pak využívá státní správa, můžou posloužit například v přípravě důchodových reforem, vytvoření nových pracovních míst v daném regionu. Mohou naznačit, kolik dětí bude nastupovat v tom či onom místě do škol a školek, kde například posílit dopravní spojení, nebo v jakých koutech republiky žijí ve větší míře menšiny a cizinci. Ty pak můžou vést například k lepšímu začleňování těchto lidí.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související