Zatím po internetu, po víkendu s komisaři. Sčítání lidu jde do další fáze

Do letošního sčítání lidu se prozatím zapojilo více než 5 milionů lidí. Vyplňování formulářů je stále pouze přes internet, o víkendu začnou domácnosti obcházet sčítací komisaři. Už dnes můžou na dveřích nebo ve schránkách lidé najít oznámení termínu papírového sčítání.

Sčítání začalo na konci března. Zhruba polovina obyvatel České republiky je sečtená on-line. Podle statistiků je to určitě víc než před deseti lety. Tehdy možnost odeslat sčítací formulář po internetu využila přibližně čtvrtina lidí.

On-line sčítání mělo skončit minulý týden, kvůli výpadkům při spuštění na konci března ale Český statistický úřad rozhodl o prodloužení termínu – a to do 11. května. Jen pro srovnání, na Slovensku se do letošního sčítání zapojilo skrz digitální prostředí 86 % tamních obyvatel, zbytek sčítají komisaři.

Offline sčítání

O víkendu se do sčítání zapojí komisaři také v České republice. Zaměstnanci České pošty postupně obejdou jednotlivé domy a byty se sčítacími formuláři.

Co očekávat, pokud jsem se ještě do sčítání nezapojil/a?

Buď formulář vyplnit se sčítacím komisařem, anebo využít prodlouženou lhůtu on-line sčítání. Česká pošta ode dneška roznáší oznámení, kdy bude papírové formuláře doručovat. Oznámení najdou lidé na vchodových dveřích nebo ve schránkách. Pokud komisař napoprvé člověka v konkrétním termínu nezastihne, přijde ještě podruhé. Papírové sčítání stejně jako to on-line potrvá do 11. května.

Když jsem se už přes internet sečetl/a, nemusím sčítání s komisaři řešit?

Tak to původně bylo statistiky zamýšleno. Kvůli neplánovanému souběhu digitálního i papírového sčítání se ale může stát, že oznámení o sčítání lidé, kteří už vše potřebné splnili, přeci jen dostanou. Za to se dnes v tiskové zprávě mluvčí „Sčítání 2021“ Jolana Voldánová předem omluvila. Sčítací list ale nebude potřeba znovu vyplňovat. Pokud na takového člověka komisař zazvoní, může mu říct, že povinnost sečíst už splnil, komisař si udělá poznámku a žádný formulář vyplňovat nebude.

Zajímavosti ze sčítání

Nejpilnější obcí je prozatím Podhradí nad Dyjí na Znojemsku. V přepočtu odeslaných formulářů na sto bytů si drží první příčku. Je to ale malá obec, ve které nežije ani 100 lidí. Na třetí příčce už jsou desetkrát větší Strážovice na Kyjovsku, kterým dýchají s 1 500 obyvateli Holubice nebo čtyřtisícový Rajhrad poblíž Brna.

Na pomyslném sčítacím chvostu jsou drobné Tasovice na Boskovicku, ale z těch velkých měst je to Hodonín, ve kterém je v přepočtu sečtená jen každá čtvrtá domácnost. V mezikrajském srovnání je jižní Morava společně se Středočeským krajem na druhém místě. První je Praha. Nejpomalejší je sčítání v jižních Čechách.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související