Končí podpora Windows 7. Některé jihomoravské nemocnice zavádějí nová bezpečnostní opatření

Dnes po více než deseti letech končí podpora operačních systémů Windows 7. Pro jejich uživatele společnost Microsoft nyní nezaručuje další bezpečnostní aktualizace.

Počítač tak může být náchylnější k útokům hackerů. Přechod na nový systém proto musely řešit například také nemocnice. Ne všechny to ale stihly a musí proto posílit bezpečnost.

„Je to jak antispamový filtr, antivirový filtr, kontrola došlé pošty a taky omezení přístupu k internetu na těchto stanicích,“ popisuje nová bezpečnostní opatření náměstek nemocnice Milosrdných bratří v Brně Jan Forbelský. Windows 7 má naistalováno 112 počítačů, což je necelá polovina všech v nemocnici. Přeinstalovat nebo nahradit staré počítače za nové zabere technikům zhruba měsíc.

Čtěte také

„Ne všude jsou naše počítače tak výkonné, aby utáhly Windows 10 a nedošlo ke zpomalení. Druhý důvod je, že máme aplikace bohužel od dodavatelů, kteří negarantují jejich funkčnost na Windows 10. Tam tlačíme na základě smluvních vztahů, aby nám tu aplikaci povýšili na Windows 10,“ dodává Forbelský.

Podobně je na tom v Jihomoravském kraji nemocnice v Hustopečích. Posledních několik počítačů zbývá přeinstalovat v nemocnici ve Znojmě nebo Tišnově. Mluvčí Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Radek Holý upozorňuje, že riziko je od ukončení podpory větší každým dalším dnem. „Každý uživatel by si měl být vědom vlastních rizik. Brát je vážně a pracovat s nimi tak, aby vždy byla na akceptovatelné úrovni.“

Virus v Benešově

Které úřady, banky nebo nemocnice můžou být ohrožené, nechtěl úřad z bezpečnostních důvodů sdělit. Zkušenosti s útokem hackerů má v posledních týdnech benešovská nemocnice. Tu na týden zcela vyřadil z provozu virus. Nemocnice nemohla přijímat žádné pacienty a několik dní nefungovaly například rentgeny a další přístroje. „Náprava toho systému bude trvat ještě půl roku. Všechny zobrazovací metody, to, aby pacienti mohli být odoperováni, aby dostali odbornou péči se vším všudy, to už teď dostávají,“ vysvětluje hejtmanka Středočeského kraje z hnutí ANO Jaroslava Pokorná Jermanová.

Čtěte také

Riziko útoků

Počítač s Windows 7 připojený k internetu může podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost zvýšit riziko podobných útoků. Virus se ale může dostat i do aktualizovaného počítače jinou cestou. Například ho může stáhnout z e-mailu personál.

K bezpečnostním opatřením zatím nepřikročily banky. Uživatelé systému Windows 7 nadále můžou používat internetové bankovnictví. Banky ale negarantují správnou funkčnost, dodává mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká. „Naši klienti budou moct používat internetové bankovnictví i nadále, nicméně kvůli ukončení podpory ze strany Microsoftu, nemůžeme garantovat správnou funkčnost. Doporučujeme, aby lidé přešli na podporovanou verzi toho operačního systému.“

autor: tip
Spustit audio

Související