Komplex nádrží Nové Mlýny slaví třicet let od napuštění. Vodohospodáři chtějí navýšit maximální objem vody

Od napuštění poslední kaskády vodní nádrže Nové Mlýny uplynulo 30 let. Vznikly hlavně proto, aby dokázaly zabránit případným povodním a posloužily jako zdroj vody na zavlažování.

Kvůli jejich vytvoření dělníci pokáceli přes tisíc hektarů lesa, hladina plochy pohltila i několikakilometrový úsek Dyje a především vesnici Mušov. Z té už jde vidět jenom kostel svatého Linharta na ostrůvku ve střední nádrži.

Z natáčení pořadu Cestopis evoluce na Pálavě: Marek Vácha "na lovu" rákosníka...

Maximální výšky ale hladina stále nedosahuje. Po sporech s ochranáři ji v 90. letech Povodí Moravy snížilo o 35 centimetrů. Kvůli suchu ale teď chtějí vodohospodáři hladinu vrátit na původní úroveň.

Ochránci přírody upozorňují na to, že by si taková změna vyžádala mnohamilionové investice. A to kvůli ptákům – hnízdí tady kolonie rybáků obecných a racků chechtavých, v posledních letech i racci černohlaví a bělohlaví. Pro ty by se musely zvyšovat ostrůvky a bylo by potřeba jim vybudovat nové laguny. Povodí Moravy a zemědělci naopak argumentují tím, že by navýšení kapacity nádrží o 9 milionů metrů krychlových vody pomohlo v boji se suchem. Na hladinu o 35 centimetrů výš, než je teď, jsou nádrže zkolaudované.

Výstavba vodní nádrže Nové Mlýny v roce 1987

Povodí o změnu manipulačního řádu zažádalo loni v listopadu. Zvýšení hladiny ale nejdříve musí schválit Krajský úřad v Brně, ten zatím nic nepovolil. „Žádost neobsahovala potřebné náležitosti, úřad tedy vyzval žadatele k doložení dokladů a řízení přerušil,“ říká mluvčí jeho mluvčí Jiří Klement.

Povodí Moravy proto zpracovává dodatečnou studii. „Ta opatření by měla dokonce zlepšit stávající stav, například pro hnízdění ptactva na střední nádrži,“ říká o navýšení hladiny mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Na Nových Mlýnech by proto mohli pro chráněné druhy ptáků vodohospodáři umístit například plovoucí ostrovy.

autoři: tip , ahe
Spustit audio