Kolem sochy Jošta vyrůstá kluziště, otevře se na začátku adventu

Brněnský advent bude mít v letošním roce novou atrakci. Na prostranství před Místodržitelským palácem na Moravském náměstí už v těchto dnech vyrůstá kluziště.

Kolemjdoucí od včerejška zvědavě pozorují dění okolo jezdecké sochy Jošta na prostranství mezi Místodržitelským palácem a kostelem sv. Tomáše v Brně. Dělníci začali na tomto místě budovat otevřené kluziště.

Pro návštěvníky centra města jej chystá radnice Brna-střed. Bude mít rozlohu 800 čtverečních metrů, tedy asi jako polovina hokejového hřiště, a bruslaři budou projíždět i mezi nohama jezdecké sochy Jošta Lucemburského od Jaroslava Róny. Před zraněním při nárazu do sochy je ochrání zábrany.

„Kluziště bude vybaveno ledovou plochou, technologii naše městská část zakoupila, není pronajímaná,“ uvedla za radnici největší brněnské městské části Kateřina Dobešová.

Pod sochou Jošta na Moravském náměstí v Brně vzniká kluziště.

Podle ní bude možné kluziště využívat i při poměrně vysokých teplotách, a to až do třinácti až patnácti stupňů nad nulou. Vstup na ledovou plochu bude stát 100 korun, radnice ještě upřesňuje, zda se bude jednat o vstupné na hodinu bruslení nebo na celý dvouhodinový blok.

„Organizace provozu i výše vstupného bude ještě procházet dalším jednáním a schvalováním. Předpokládáme, že provozní doba pro veřejnost by mohla být v čase 10.00-21.30 hodin, a to ve dvouhodinových blocích,“ doplnila Dobešová.

Pod sochou Jošta na Moravském náměstí v Brně vzniká kluziště.

Poprvé by se kluziště mělo otevřít v první prosincový víkend. Brno-střed tradičně provozuje i další kluziště na Kraví hoře ve Sportovním a rekreačním areálu.

autoři: ska , Tomáš Kremr
Spustit audio