Knihovna pro semínka je semínkovna

Někdo si vyměňuje známky, někdo kartičky a někdo semínka rostlin. V Brně funguje necelý měsíc semínková banka a lidé o ni mají zájem. Zatím má podobu malé kartonové krabice.

Za semínka papriky třeba zrníčka, ze kterých vyroste měsíček lékařský. Brňané si v lednu začali bezplatně vyměňovat semínka rostlin. Denně navštěvují dvě brněnské semínkovny a zásobují se před blížícím se jarem. Snaží se tím zároveň zachovat méně rozšířené rostliny, které si v běžném zahradnictví člověk nekoupí.

„Máme tady třeba měsíček lékařský, hodně bylinky, koriandr tady byl a velký zájem tady byl o exotičtější semínka, jako je třeba ačokča nebo divoká rajčata. Ty už asi zmizely,“ ukazuje semínkovnu Radka Matějíčková v sídle Ekologického institutu Veronica v Panské ulici.

Je to kartonová krabice, uvnitř je návod k použití a hlavně balíčky se semínky. Využívá ji například Hana Rejmanová.

Semínkovna v ekologickém institutut Veronica v Brně

„Semínkovny jsou dvě v Brně. Jedna tady na Veronice a druhá v Úvoze u Tří ocásku. Jednak jsem tam dala svoje semínka, papriky jsou teď aktuální, tak jsem tam dala naši oblíbenou rodinnou odrůdu od tety Jarinky, jí říkáme. A sama jsem si vzala černuchu a pak takový ten bodlák, který je dobrý na játra, ale teď si vůbec nevzpomenu, jak se jmenuje,“ konstatuje.

Semínkovny fungují skoro jako knihovny. Kdo si semínka odnese, měl by je taky vrátit, říká Radka Matějíčková.

Semínkovna v ekologickém institutu Veronica v Brně

„Zatím tady nikdo moc nenosí, tím že je zima a není sezóna, tak jsou spíš zájemci jenom že si ty semínka berou. Doufám, že na to nezapomenou a vrátí je zase zpátky, až budou mít vypěstováno. Nemusí to být kus za kus, že hned něco dají, když si něco vezmou, ale až ve chvíli, kdy semínka mají, tak je sem můžou vrátit,“ vysvětluje Matějíčková.

Semínkovna v ekologickém institutu Veronica v Brně

Semínkové banky mají zachovat méně známé odrůdy rostlin a podpořit tak biologickou rozmanitost. Jaká semínka by lidé měli sdílet přibližuje Eva Hauserová ze spolku Permakultura CS, který se věnuje trvale udržitelnému zemědělství.

„My permakulturníci fandíme hlavně takovým těm užitečným rostlinám, to znamená zelenina, medonosné květiny, bylinky a podobně, to máme nejradši, a taky je o to největší zájem. Ale mohou přinést jakékoliv rostliny, třeba léčivky jsou fajn,“ vyjmenovává.

Další semínkovny na Moravě fungují například v Klentnici, ve Znojmě, v Kroměříži nebo ve Vsetíně.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio