Knihovna Jiřího Mahena v roce 2008

12. leden 2008

Knihovna Jiřího Mahena v Brně zaznamenala loni obrovský nárůst počtu návštěv. Statistika jich celkem uvádí přes osm set tisíc, což je o sto dvacet tisíc víc, než v roce 2006. Podle ředitelky Libuše Nivnické je ale o čtenáře třeba stále znova bojovat, a proto další rozšiřování nabídky služeb knihovny bude hlavním úkolem i pro rok 2008. S ředitelkou Knihovny Jiřího Mahena Libuší Nivnickou hovořila Zuzana Kopuletá.

Můžete říct, co vám v Knihovně Jiřího Mahena v loňském roce udělalo radost a co vás zklamalo?

Když se ohlédnu, tak jsou to asi nejvíc vždy pořady, které sem přivedou děti a děti s rodiči. My se opravdu snažíme o to, abychom měli co nabídnout celým rodinám, jsme šťastní, že přijdou do knihovny a ne třeba do nákupních center.

Boj o dětského čtenáře, to je vlastně váš takový dlouhodobý program, jak se vám na tomto poli daří?

My se snažíme oslovovat začínající prvňáky netradičním programem "poprvé do školy, poprvé do knihovny", ale chceme se do budoucna soustředit na všechny věkové skupiny, tzn. i po 10., 11, 13.roku, kdy je o zájem dětí největší boj. Ty malé začínají číst, učí se, ale takoví "puberťáci" už mají hodně zájmů a udržet je u čtení je obtížné. My budeme nabízet a už jsme s tím v loňském roce začali, takové pravidelné programy v ústřední knihovně, jmenuje se to "čtvrtkování". Je to pro malé, ale i starší. Jsou tam různé nabídky tvůrčích aktivit, deskových her, ale vždycky je to propojeno se čtením.

Jak o výsledcích vašeho boje hovoří čísla?

Pokud se týká počtu registrovaných čtenářů, tam je ta rovina s loňským rokem v podstatě stejná. Pro ilustraci je to asi přes 38 tisíc registrovaných čtenářů. Toto číslo ale přestává vypovídat o reálném navštěvování knihovny, protože nabízíme řadu služeb komukoli, aniž by se musel registrovat v knihovně. Lépe vypovídající kategorie je počet návštěvníků. Ten oproti loňskému roku vzrostl o více než 120 tisíc. Částečně je to určitě dáno také tím, že dnes už nabízíme na všech provozech zdarma internet. To je úspěch předchozího roku, kdy se na základě projektu z evropských fondů na všech provozech internet zavedl. Takže tam to masivně vzrostlo, ale nejde jen o internet. Jde i o to, že nabízíme řadu zajímavých programů.

Spustit audio