Knihovna Jiřího Mahena v Brně má nové pracoviště v Kleinově paláci

5. říjen 2006

Jmenuje se IN-centrum a registrovaným čtenářům nabízí bezplatný přístup k vysokorychlostnímu internetu.

Nové pracoviště v Kleinově paláci na brněnském náměstí Svobody nabízí 8 počítačových stanic s přístupem k vysokorychlostnímu internetu. Registrovaní čtenáři knihovny ho mohou využívat bezplatně. Kvůli kapacitě je ale třeba počítat s časovým limitem.

Otevření tohoto pracoviště je součástí velkého projektu, jehož cílem bylo zajistit občanům města přístup k internetu prostřednictvím veřejné knihovny. Včerejšímu otevření nového pracoviště proto předcházelo postupné vybavování většiny poboček počítači a přístupem k internetu, doplnila ředitelka Knihovny Jiřího Mahena Libuše Nivnická:

"Je to projekt spolufinancovaný ze strukturálních fondů Evropské unie. Internet už samozřejmě byl v naší knihovně dříve, nicméně tempo bylo velmi pomalé. Dnes už jsme obsadili prakticky celé území města přístupem k veřejnému internetu. V Kleinově paláci vzniká navíc naprosto nové pracoviště, nazvali jsme ho IN-centrum.

Internet zde bude mít nejen roli jaksi pasivní, ale chceme tu připravovat i bohaté vzdělávací pořady pro veřejnost. Zejména pro různé skupiny lidí, které mají možnost přístupu k internetu omezenější, např. pro hendikepované, seniory, maminky na mateřské dovolené apod."

Knihovna Jiřího Mahena má dnes internetem vybaveno celkem 32 poboček a ústřední pracoviště. Když s projektem začínali, bylo jich jen 14. Náročnosti a rozsahu práce proto odpovídala i poměrně vysoká cena, upřesnila ředitelka Nivnická:

"Celkově ten projekt stál 34 milionů korun, z toho 75% je právě z těch strukturálních fondů. Větší část této investice šla do vybudování komunikační infrastruktury. Další část pak na vlastní vybavení počítači a vybavení samotných prostor, takže šlo o takové komplexní vybavení našich knihoven, aby ten komfort byl maximální."

Spustit audio