Klobouk může z ženy udělat dámu, chce to odvahu

10. prosinec 2015

Klobouky se vrací do módy – a to napříč generacemi. Smůla je v tom, že chybí formy na jejich výrobu. Většina z nich je stále ze 30. let, přesto stále slouží.

A pánové se na ně chytají, říká jedna z největších současných propagátorek klobouků Magdalena Kopotová. „I starší dámy začínají vzpomínat na své mladé roky. Ta móda se vrací,“ vylíčila.

Magdalena Kopotová je i spoluzakladatelkou brněnského klubu jejich nositelek. A vzdor tomu, že je právnička, vrhla se i na výrobu klobouků, což s sebou často nese náročné hledání původních forem, které často zůstávají ukryté po půdách.

Připustila i další z významných vlivů na renesanci nošení podobných pokrývek hlavy. Tím je manželka britského prince Williama vévodkyně Kate, která podobné pokrývky hlavy nosí velice často.

„U nás je modistické řemeslo až na výjimky v podstatě mrtvé,“ přiznává však zároveň. I proto podle ní mají mnohé ženy samy chuť vyrábět si klobouky. Což bývá těžké - žádá to práci s horkou párou, správný výběr surovin, pečlivost a smysl pro detail. „U toho klobouku je výhoda, že hned vidíte výsledek,“ dodává.

Klobouk, žena, nošení, atraktivní (ilustrační foto)

Klobouk lze podle ní najít na každou hlavu, stačí začít s menšími a postupně vybírat dál. „Spousta lidí neví, co je klobouk, jak vypadá klobouk od modistky, kolik hodin práce to je a kolik práce se za ním skrývá,“ svěřila se znalkyně klobouků.

I ve své sbírce jich má spoustu - a když se dobře uloží, vydrží velmi dlouho. A mohou krášlit. Konečně, to, jak mohou jít klobouky mezi generacemi, dokazuje kromě vévodkyně Kate i královna Alžběta II., která často volí zajímavé modely.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.