Kdy to bude? Přestavba bývalé věznice na Cejlu i výstavba koncertního sálu se oddaluje

Přestavba bývalé věznice v centru Brna na kreativní centrum se opět oddaluje. Magistrát stáhnul žádost o vydání územního rozhodnutí z roku 2019 a chce, aby úřady plány na stavbu posoudily znovu. Tentokrát ale nadvakrát. Podle vedení města to ve finále celý projekt za stamiliony korun možná urychlí.

Blok domů na křižovatce ulic Cejl, Soudní a Bratislavská vstoupil do povědomí obyvatel jako bývalá káznice, respektive věznice s popravištěm využívaná gestapem i komunistickým režimem. O rekonstrukci domu pro účely kreativního průmyslu, tedy třeba pro umělce, designéry, oděvní návrháře nebo vývojáře počítačových her, se mluví posledních asi dvanáct let.

Čtěte také

Za vlády minulé koalice pod vedením hnutí ANO vznikl návrh architektů, jak komplex domů rekonstruovat s tím, že v roce 2022 bude přestavba za asi 400 milionů korun hotová. Ale to se nestalo. Kreativci tak mají zatím sídlo v Údolní ulici v centru Kumst, což ale magistrát původně plánoval jako dočasné řešení.

Kritika památkářů

Návrh rekonstrukce Káznice už tehdy kritizovali někteří historici nebo památkáři, obávali se poničení některých části budov, které jsou cenné vzhledem k událostem, které se tam odehrály. Ministerstvo kultury káznici v roce 2016 zapsalo na památkový seznam. V roce 2019 po nástupu nové brněnské koalice podal magistrát žádost o územní rozhodnutí, potřebný souhlas úřadů ale doteď nedostal, odpor části odborníků trvá dál. Projekt nyní spadá pod náměstka primátorky Tomáše Koláčného z Pirátské strany, který tento týden řekl, že magistrát letos požádá o společné územní a stavební povolení ještě jednou, a to zvlášť na dvě části projektu.

Povolení a finance

Podle Koláčného bude snazší získat povolení na rekonstrukci starší část budovy, která je ve špatném stavu, a mohla by tak začít alespoň dílčí proměna celého bloku s možným památníkem upozorňujícím na nevlídnou historii věznice. Nejisté je ale financování. Koláčný věří, že příští rok by mohl projekt uspět v některém z vypsaných dotačních programů. Další náměstek primátorky Petr Hladík z KDU-ČSL uvedl, že na památník by mohlo město získat dotaci díky přeshraniční spolupráci s Rakouskem a Slovenskem. Část by mohlo platit i ministerstvo kultury. Jestliže ale náklady v roce 2018 magistrát vyčíslil na 400 milionů, teď po zdražování energií i stavebních materiálů budou vyšší.

JKC v nedohlednu

Na stavbu poslední čtyři roky čeká i další velká stavba, Janáčkovo kulturní centrum. Magistrát chtěl v půlce ledna vypsat výběrové řízení na stavební firmu, která by zakázku za 1 miliardu a 600 milionů korun mohla získat. Zahájení tendru ale brzdí stále neuzavřené jednání města s hotelem International, od kterého chce Brno získat a následně zbourat trafostanici mezi hotelem a budoucím koncertním sálem.

Čtěte také

Podle primátorky Markéty Vaňkové z ODS by dohodu mohli zastupitelé schválit na své dubnové schůzi. Hotel International by měl výměnou získat městský dům na adrese Starobrněnská 20. Ten má podle města cenu asi 60 milionů korun. Trafostanice 20 milionů. Zbytek částky by měl hotel doplatit. Jestli se to povede, zatím jisté není. Opoziční zastupitel a bývalý primátor Petr Vokřál zvolený za hnutí ANO k tomu řekl, že jde o neschopnost současného vedení města dokončit projekty, které jeho koalice připravila a že si nemyslí, že by letos stavba Janáčkova kulturního centra mohla opravdu začít.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související