Kdo by neznal „schody do nebe“ v podobě italských lasagní? Zkuste je s pórkem a červenou čočkou
Lasagne mají pověst jídla náročného na čas i přípravu. Blesková večeře to, pravda, není. Navíc jsou lasagne i docela syté. Jednou za čas se do nich ale určitě pusťte - a o to víc si je vychutnáte. Počátek lasagní se obvykle klade do Neapole, kde vznikl první moderní recept, který dal název tomuto tradičnímu pokrmu.
Tradiční lasagne se vyrábí střídáním vrstev těstovinového plátu, bešamelové omáčky a masa. V různých variacích se do lasagní přidává ricotta nebo mozzarella a různé druhy zeleniny (např. špenát, cuketa, houby). Lasagne se však vždy pečou v troubě.
Čas investovaný do přípravy jednotlivých částí lasagnové skládanky se vám zkrátka mnohonásobně vrátí. V chuti.
Tak dobrou chuť!
Suroviny:
8 plátků lasagní, 500 g pórku, 4 rajčata, 100 g červené čočky, rajčatový protlak, 100 g strouhaného sýra (nejlépe parmezán), 100 ml smetany ke šlehání, olej, oregano, sůl, pepř
Postup:
Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka. Ta vložíme do rozpáleného oleje a osmahneme. Potom pórek zalijeme sklenicí vody nebo zeleninového vývaru, přidáme čočku a dusíme asi 20 minut. Pokud bude potřeba tak přilijeme vodu. Do směsi vmícháme prolisovaný česnek, rajský protlak a oregano, sůl a pepř, podlijeme vodou a ještě 5 minut vaříme na mírném ohni. Zapékací misku vytřeme olejem a na dno dáme vrstvu čočkové směsi, na ni položíme plátky rajčat a na ně rozložíme lasagne, přelijeme čočkovou směsí, poklademe opět plátky rajčat a lasagnemi. Vrchní vrstvu tvoří čočková směs, kterou přelijeme smetanou rozmíchanou se strouhaným sýrem. Formu vložíme do předehřáté trouby a lasagne pečeme asi půl hodiny při 180 °C.
POZOR!
Při nákupu lasagní pozorně čtěte návod na obalu, některé jsou již předvařené a nevaří se, jiné se několik minut předvářejí. Jsou k dostání i lasagne čerstvé, vakuově balené.
Související
-
Až ochutnáte špagety s masovými kuličkami v rajské omáčce, nebudete chtít jíst jinak upravené
Špagety patří mezi nejoblíbenější jídla prakticky na celém světě. I proto, že jdou připravovat na mnoho způsobů. Dnes vám doporučíme variantu s masovými koulemi.
-
Špagety - oblíbené jídlo dětí. Nejlépe s kečupem. Zkuste je trochu jinak. S hráškovým pestem!
Zkuste svým potomkům připravit něco trochu nečekaného, jiného a barevně netradičního. Uvidíte, že jim budou i tak chutnat!
-
Zeleninové ragú s červenou čočkou a těstovinami. To ve staré francouzštině značí nadchnout chuť!
Pokrm z nadrobno nakrájeného dušeného masa, vnitřností nebo výjimečně i zeleniny, to je ragú. Podává se s hustou pikantní omáčkou, která je výsledkem pomalého dušení.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.