Kaufland musí stáhnout malinový džem nastavovaný jablky

13. srpen 2013

Malinový džem nastavovaný jablky nařídila dnes potravinářská inspekce stáhnout z prodejen Kaufland po celé republice. Analýza složení Extra malinového džemu Kaufland Classic odhalila látky, které maliny obsahovat nemůžou. Složení na obalu tak klamalo zákazníky.

„Laboratorní analýza prokázala přítomnost látek sorbitol a floridizin. Podstatné je, že maliny tyto látky ve zjištěném množství obsahovat nemohou. Floridizin je látka charakteristická zejména pro jablka,“ říká mluvčí potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

„Jablky někteří výrobci systematicky nahrazují nákladnější složky v džemech. Jen za posledních šest měsíců inspekce zjistila celkem devět závadných šarží u sortimentu ovocných pomazánek. Nejčastějším prohřeškem zde byla nižší než deklarovaná ovocná složka ve výrobku,“ dodává mluvčí.

Na pobočky Kauflandu v ČR bylo dodáno 28 350 kusů falšované šarže potraviny v balení 450g s označením doby minimální trvanlivosti do 27. 3. 2015. Kaufland podle inspekce dosud stáhnul 3443 kusů. S obchodním řetězcem zahájí SZPI správní řízení o uložení sankce.

Falšovaný Raspberry Extra Jam, který musí Kaufland stáhnout z prodeje
autor: jel
Spustit audio