Kateřina Cajthamlová: Tučná večeře, alkohol nebo stres vám po ránu neudělají dobře. Jak vstávat s lehkostí?

1. září 2023

Ranní nevolnosti se netýkají jen těhotných žen. Překvapivě existuje mnoho příčin, proč je nám po ránu špatně, bolí nás hlava nebo žaludek a na jídlo není ani pomyšlení.

Většinou se ranní nechutenství projeví proto, že nás čeká něco nepříjemného. Třeba dětem se nechce do školy nebo jsou nevyspané, což se snadno může stát i dospělým. „Pokud máme málo spánku, tak se nám nechce snídat. Může to být i dlouhodobý návyk, protože lidé chtějí zhubnout. Ale vždycky je dobré něco málo sníst, aspoň 3–4 piškoty a napít se čaje,“ říká Marieta Balíková, vedoucí nutriční terapeutka nemocnice v pražském Motole.

Pitný režim je po ránu důležitý. „Přes noc je naše tělo dehydrované, tak potřebuje doplnit tekutiny, alespoň 200 ml ke snídani. U dětí můžeme trochu preferovat jejich chutě, nemusíme jim nutit jogurt nebo rybí pomazánku. Vybíráme kvalitní pečivo, namažeme máslem, sýr do 30 % tuku, přidáme kvalitní šunku. Svačinku by mělo tvořit i ovoce nebo zelenina,“ doplňuje nutriční terapeutka.

Pomazánka z mrkve, zdravá svačina nebo rychlá večeře

Důvody ranní nepohody

Příčin ranních nevolností je podle Kateřiny Cajthamlové mnoho. „Když pomineme u žen těhotenství, tak pokud večer holdujeme alkoholu, nevyhne se nám kocovina. Ta se však dá zvládnout, když tělo rehydratujete, to znamená, že zvýšíte pitný režim zejména vody. Pomáhá také lák z okurek, který stáhne kyselost, a sacharidy. Když se detoxikuje alkohol, tak člověk na to spotřebuje spoustu energie.“

Další příčiny

  • Tučné jídlo pozdě večer. „Organismus pak nemá ráno hlad. Proto večeře by měla být co nejméně tučné jídlo z celého dne.“
  • Pokles krevního tlaku. „Když ležíme, povolí nám svaly a sníží se krevní tlak. Proto je dobré nevstávat rychle, ale chvilku se posadit a zůstat sedět.“
  • Důsledek hormonálních změn, zejména ženy v klimaktériu a těhotenství
  • Nedostatek tekutin – dehydratace
  • Srdeční příčiny
  • Jaterní příčiny
  • Kloubní problémy

„Po ránu máme vyšší hladinu glykémie, to znamená krevního cukru, a máme vyšší hladinu krevního tlaku. Pravděpodobně obojí je adaptace na to, že člověk před tím, než se mohl vůbec ráno najíst, tak musel chodit a musel něco udělat. Třeba před 100 lety si musel zatopit, nanosit vodu. To znamená, že náš trávicí trakt není zvyklý okamžitě po probuzení jíst. Ideální je tak hodinu po probuzení,“ vysvětluje Kateřina Cajthamlová.

Žena se sklenicí vody v kuchyni

Jak se budit s větší lehkostí

„Záleží na zdravotním stavu člověka, obecně se doporučuje začít ráno nějakým nápojem, nejčastěji vodou. Potom je dobré dát si něco kašovitého – ovesné vločky zalít mlékem nebo vodou a dát do toho rozmixované ovoce nebo marmeládu, To je velmi dobré a snadno stravitelné. Zejména ve vyšším věku je to velmi dobrý start do dne,“ radí lékařka.

Nicméně pokud jsou ranní nevolnosti déletrvající, ráno je cítit z úst nebo teče krev z nosu, je potřeba zajít k lékaři a nechat si udělat vyšetření.

Rady na závěr

  • Zrevidovat, co naposled jíme, diabetici zařazují i druhou večeři
  • Nejíst večer tučné
  • Na úpravu tlaku pomáhá po ránu chladná sprcha, ne úplně ledová
  • Zařadit drobnou ranní rozcvičku
  • Napít se

Je lepší jíst ovoce před snídaní, nebo po snídani? Co vzkazuje doktorka Cajthamlová těm, kteří si dávají k snídani kafe a cigárko? Poslechněte si její rady a doporučení v záznamu pořadu Vesele a zdravě.

Dotazy do vysílání můžete posílat předem přes stránky veseleazdrave.cz nebo nechat vzkaz na telefonním záznamníku 221 553 770.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.