Karotka s máslovou omáčkou a mandlemi. Oblíbené jídlo Vlasty Buriana
Jedná se o opravdovou rychlovku, ale nesmírně dobrou a zdravou. Mrkev nebo karotku připravujeme převážně jako dušený pokrm s masem nebo s hráškem, leckdy jen jako přílohu.
- 500g mladé karotky
- 250 ml zeleninového vývaru
- 80 g čerstvého másla
- 45 g hladké mouky
- 50 g oloupaných a nahrubo nasekaných mandlí
- cukr
- citrónová šťáva
- sůl
Vypranou, očištěnou a nati zbavenou karotku uvaříme v páře do měkka.
Do rendlíku nalijeme zeleninový vývar a přivedeme ho k varu. Máslo utřeme s moukou a zahustíme jím vývar. Podle chuti dosolíme, osladíme a pro výraznější chuť můžeme přidat trochu citrónové šťávy. Krátce povaříme a nakonec do omáčky přidáme nahrubo nasekané oloupané a opražené mandle.
Karotku přelijeme omáčkou a podáváme jako hlavní chod s bramborem nebo jako přílohu k vařenému masu.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.