Kapři, jeseteři a parmy na dosah ruky. Ve Vyškově otevřeli novou rybí expozici

Návštěvníci vyškovského zooparku mohou nově nahlédnout pod vodní hladinu. Park minulý týden slavnostně otevřel novou expozici sladkovodních ryb.

Součástí rybího světa je kromě jezírka i podzemní pozorovatelna, odkud návštěvníci můžou sledovat u nás běžné ryby v jejich přirozeném prostředí jako v akváriu. K vidění je zatím devět druhů ryb.

V jezírku jsou typické a časté ryby našich vod, třeba kapr, okoun nebo plotice. Ale najdeme zde i výjimečnější úlovky, jakým je například jeseter. Zoopark je vybíral spolu s pohořelickými rybáři. A to hlavně kvůli tomu, že chtěli lidem ukázat, jak to vypadá v českém rybníku. Do budoucna by se měly vodami prohánět ještě další druhy. Dostanou se tam ale až po podzimních výlovech rybníků.

Informační panel o rybníkářství

Práce na přírodním biotopu začaly v dubnu. Původně měly být hotové asi o měsíc dříve. Ale dělníky zpomalilo to, že museli striktně dodržovat složité technické postupy. Vyřešit museli třeba i bezbariérový vstup.

Celá expozice stála 3,8 milionu korun a více než jeden a čtvrt milionu na ni přispělo město Vyškov. Návštěvníci se do ní budou moct podívat nejen v létě nebo na podzim, přístupná bude celoročně.

K vidění ja zatím devět druhů ryb
Podchod k rybí pozorovatelně

autor: Alena Hesová
Spustit audio