Kamery, vánoční výzdoba i umělý sníh. Na zámku v Miloticích filmaři natáčí Poslední aristokratku

Rodina českých šlechticů se vrací z emigrace v Americe na svůj zámek Kostka, který se jí podařilo dostat díky restitucím zpátky. Sžívají se s venkovem i špatnou finanční situací.

Taková je zápletka filmu Poslední aristokratka, který filmaři v těchto dnech natáčí na zámku v Miloticích na Hodonínsku. Autorem stejnojmenné knižní předlohy je místní kastelán Evžen Boček.

Natáčení filmu Poslední aristokratka na zámku v Miloticích

Herci sedí u dlouhého stolu, je prostřeno a natáčí se scéna, při které rodina večeří. Postava hospodyně paní Tiché s úsměvem servíruje poctivou moravskou husu. Právě hospodyně paní Tichá v podání Elišky Balzerové je jakousi průvodkyní mladé Marie, která se s rodiči v polovině 90. let vrací na rodný zámek.

„My jsme tady jeden tábor těch starousedlíků, kteří se o zámek starají a pak jsou tady ti Američani – to je střet kultur. Takže oni z Ameriky přijdou na moravský venkov a tohle je něco, do čeho Marii zasvěcuju; jak se dělají knedlíky, jak se pečou koblihy, jak se maceruje ořechovka. Jsem taková její moravská teta,“ říká Balzerová o své roli.

Natáčení filmu Poslední aristokratka na zámku v Miloticích, na fotografii herec Pavel Liška

Kniha je psaná ve formě deníku a pro režiséra Jiřího Vejdělka tak nebylo snadné přesunout humor na plátno. „Dal jsem si za úkol to nejlákavější nepoužít. Že tam ten vnitřní hlas a deníkovou formu vyprávění nepoužiju. Diváci to budou moct sledovat jako tradiční film, do kterého nikdo nebude mluvit zpoza obrazu a něco jim vysvětlovat.“

Natáčení filmu Poslední aristokratka na zámku v Miloticích

Autor knihy Poslední aristokratka Evžen Boček do scénáře nijak nezasahoval. Spíš hlídal štáb při natáčení v milotickém zámku, kde je kastelánem. „Já jsem jim řekl: ‚Dělejte si s tím, co chcete, hlavně ať je to zábavný, vtipný, abych se u toho jako divák bavil,‘“uzavírá Boček.

Do kin přijde snímek 24. října.

autor: Alena Hesová
Spustit audio