Jihomoravští hasiči: pálení čarodějnic hlaste přes internet

V sobotu večer vzplanou čarodějnické ohně také na mnoha místech jižní Moravy. Hasiči už dopředu varují, že každoročně v předvečer prvního května vyjíždějí k většímu množství požárů než obvykle.

„I loni 30. dubna jsme měli dvojnásobně práce než v jiné dny,“ vzpomíná mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid, „a to i přesto, že loňské čarodějnice byly chladné a deštivé.“ U každé hranice by měli mít pořadatelé nachystané takzvané hasební prostředky. „To znamená vodu, kbelíky s pískem a lopaty na udušení ohně,“ vypočítává Haid. Pořadatelé těchto ohňů by si také měli podle rad hasičů předem ověřit, zdali zapalování hranic neupravuje či neomezuje místní vyhláška.

Předejít by měli organizátoři také tomu, aby si někdo nezasvěcený spletl pálení s požárem. Stačí akci nahlásit operačnímu a informačnímu středisku hasičů. „K hlášení mohou pořadatelé těchto akcí využít aplikaci Pálení klestí na webových stránkách,“ upozorňuje Jaroslav Haid. Do připraveného formuláře stačí dopsat datum, čas, přesné místo akce a jméno odpovědné osoby s číslem telefonu. „Ohlášením filipojakubských ohňů s telefonním číslem, na kterém si operační důstojník hasičů může ověřit, že se jedná o oheň pod kontrolou, lze předejít zbytečným výjezdům požárních jednotek,“ vysvětluje mluvčí hasičů.

autor: hon
Spustit audio